Comissions Obreres

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «CCOO»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip de Comissions Obreres

Comissions Obreres (CCOO) és una confederació sindical espanyola que agrupa diferents organisacions territorials (eix. Comissions Obreres del País Valencià, Comissions Obreres d'Euskadi…) i les organisacions federatives o sectorials (Federació de Servicis a la Ciutadania, Federació d'Indústria...) de les Comissions Obreres d'Espanya.

És una organisació que es fundà majoritàriament en militants del Partit Comuniste d'Espanya (PCE) i d'atres organisacions polítiques d'esquerra en la Comunitat Valenciana en els de les organisacions obreres catòliques, com la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC) i en atres sense cap afiliació política. Posteriorment ha evolucionat cap a un sindicalisme de classe independent de qualsevol partit polític. Actualment, Comissions Obreres és el principal sindicat espanyol, en més d'1.000.000 d'afiliats, seguit per l'Unió General de Treballadors (UGT) i l'Unió Sindical Obrera (USO).

Segons els seus Estatuts, Comissions Obreres es definix com un sindicat: reivindicatiu, de classe, unitari, democràtic, independent, participatiu, de masses, d'hòmens i dones, sociopolític, internacionalista, pluriètnic i multicultural.

CCOO i senyes d'identitat valencianes[editar | editar còdic]

Insígnia d'una federació de la UGT valenciana en la Real Senyera durant la Segon República Espanyola.

La federació valenciana de CCOO utilisa la bandera quatribarrada en conte de l'oficial Real Senyera com a simbol. Tampoc utilisa la denominació oficial de Comunitat Valenciana, sino la de Pais Valencià.

En este sentit és important remarcar que açò no ha segut aixina a lo llarc de l'història del sindicalisme valencià, ya que durant la Segon República Espanyola i la Guerra Civil espanyola, per eixemple la UGT valenciana utilisava sempre la Real Senyera com a simbol. En acabant de la dictadura franquista i per clara influència del pancatalanisme dins del sindicalisme valencià i de l'esquerra valenciana, adoptà sorpresivament la quatribarrada.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons