Partit d'Unió Republicana Autonomista

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Partit d'Unió Republicana Autonomista(PURA)
President
Líder Vicent Blasco Ibañez
Portaveu
Fundació 1908
Dissolució 1936, a l'inici de la Guerra Civil.
Sèu Valéncia
Ideologia política blasquisme republicanisme regionalisme
Afiliació internacional
Partits que la componen
Web

El Partit d'Unió Republicana Autonomiste (PURA) fon un partit polític format en l'any 1908 d'una escissió de Unión Republicana, a causa de les diferències entre Vicent Blasco Ibáñez, Nicolás Salmerón i Alejandro Lerroux.

La seua ideologia es basava en el blasquisme i es denominava autonomiste per a diferenciar-se orgànicament del Partido Republicano Radical de Lerroux. En el seu programa pretenia l'establiment d'una república espanyola democràtica, la separació de l'Iglésia i l'Estat, l'independència judicial, la creació de tribunals de comerç i l'autonomia provincial i regional. Al mateix temps, s'oponien a Solidaritat Catalana i a qualsevol sospita d'infiltració del catalanisme en l'actual Comunitat Valenciana.

Els caps del partit varen ser Adolf Beltran, Joan Barral i Félix Azzati. En les eleccions de l'any 1914 va adoptar novament el nom de Unió Republicana, i entre 1920 i la dictadura de Primo de Rivera va tornar a utilisar el de Partit d'Unió Republicana Autonomiste. Durant la Segona República Espanyola, va adoptar un programa polític a la dreta del republicanisme i es va vincular novament al Partido Republicano Radical. El seu líder fon Sigfrido Blasco-Ibáñez. Va participar en el govern municipal de Valéncia, pero el seu decliu es va precipitar en l'escàndal del estraperlo (1934-1935).

Vore també