Tony Bennett

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Anthony Dominick Benedetto
Tony Bennett National Italian American Gala.jpg
Nacionalitat: Nortamericana
Ocupació: Cantant.
Naiximent: 3 d'agost de 1926
Lloc de naiximent: Astòria, Queens, Nova York, Estats Units
Defunció: 21 de juliol de 2023
Lloc de defunció: Nova York, Estats Units

Anthony Dominick Benedetto, conegut artísticament com a Tony Bennett (Astòria, Queens, Nova York, Estats Units, 3 d'agost de 1926 - † Nova York, Estats Units, 21 de juliol de 2023), fon un cantant nortamericà i un dels últims grans crooners de mitan del sigle XX, que es va mantindre en actiu tant en recitals en viu com en gravacions discogràfiques fins a la seua retirada en l'any 2021, als 95 anys d'edat. Recordat per èxits com "Blue Velvet", "Left My Heart in San Francisco", el seu repertori es basa en estàndarts o cançons clàssiques de la música popular nortamericana, majorment balades i jazz.

Lluità en les etapes finals de la Segona Guerra Mundial com a soldat d'infanteria de l'Eixèrcit dels Estats Units en el Front Europeu. Posteriorment, va desenrollar la seua tècnica de cant, va firmar en Columbia Records i va tindre la seua primera cançó popular número un en "Because of You" (A causa de tu) en l'any 1951. Varis èxits com "Rags to Riches" varen seguir a principis de 1953. Despuix va refinar el seu enfocament, per a comprendre la cançó de jazz.

Alcançà un cim artístic a finals de la década de 1950 en àlbums com "The Beat of My Heart" i "Basie Swings", "Bennett Sings". En l'any 1962, Bennett va gravar la seua cançó principal "I Left My Heart in San Francisco". La seua carrera i la seua vida personal varen experimentar una recessió prolongada durant l'apogeu de l'era de la música roc. Despuix d'una prolongada crisis en les décades de 1970-80 per problemes personals i pel canvi de les modes musicals, Bennett va retornar a finals dels anys huitanta i noranta, traent àlbums de discs d'or novament i expandint el seu alcanç a la generació MTV, mantenint intacte el seu estil musical.

Fon un artiste discogràfic popular i elogiat per la crítica i intérpret de concerts fins al seu anunci de retirada en l'any 2021. Ha guanyat 19 premis Grammy (inclós el premi Lifetime Achievement Award, presentat en 2001) i dos premis Emmy, i fon nomenat NEA Jazz Master i Kennedy Center Honoree. Bennett ha venut més de cinquanta millons de discs en tot lo món.

En els anys 2006, 2011 i 2012 Bennett grav`s tres exitosos àlbums de duets en figures com Lady Gaga, Amy Winehouse, John Mayer, Elton John, Alejandro Sanz, Thalía, Gloria Estefan, Vicente Fernández entre uns atres. En 2014 va repetir colaboració en Lady Gaga gravant a duo "Cheek to Cheek", un àlbum de clàssics que es va alçar en el número 1 en la llista nortamericana venent més de 720.000 còpies en els EE.UU., superant el milló de còpies mundialment i rebent un Grammy al millor àlbum de pop tradicional.

En un estat de forma inusual per a la seua edat, Tony Bennett seguia oferint decenes de concerts a l'any complits els noranta anys. A lo llarc d'una dilatada carrera de més de sis décades ha sumat múltiples guardons, com 18 premis Grammy i dos premis Emmy. És també un reconegut pintor en obres en diversos museus i institucions públiques.

En la meua opinió, Tony Bennett és el millor cantant que hi ha en el negoci (de l'espectàcul). M'emocione quan li veig, em commou. Ell és el cantant que veu lo que el compositor tenia en la seua ment, i possiblement una miqueta més
(Frank Sinatra, elogiant a Tony Bennett en la revista Life, 1965)

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Bennett, Tony. Tony Bennett : What My Heart Has Seen. Rizzoli, 1996. ISBN 0-8478-1972-8
  • Bennett, Tony, with Will Friedwald. The Good Life: The Autobiography of Tony Bennett. Pocket Books, 1998. ISBN 0-671-02469-8

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons