Tombatossals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 21:45 4 abr 2017 per Maso (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Tombatossals''' és el títul de la novela de l'autor castellonenc Josep Pasqual Tirado que té com a protagoni...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Tombatossals és el títul de la novela de l'autor castellonenc Josep Pasqual Tirado que té com a protagoniste a un jagant mític cridat Tombatossals. Entorn a dit personage giren cert número de llegendes, les quals s'han convertit en un referent popular de la mitologia castellonenca, fins al punt que està present en multitut d'ocasions durant les seues Festes de la Magdalena i fins i tot té dedicada una escultura jaganta en l'Avinguda Lledó de la capital de la Plana.

Tombatossals és un jagant bo que en l'ajuda dels seus amics fa possible la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. Naix frut de l'amor entre la Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una forta tempestat produïda per Bufanúvols a petició del segon. En aquella tempestat, tots els vents llevat la Tramuntana per destarifada i perillosa varen ser convocats, i es varen arremolinar en el cel descarregant una tempestat que va arrastrar una gran cantitat de pedres montanya avall, cap a la vall que els separava. Del montó de pedres s'alça, en els primers rajos de sol, el seu volgut fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia la força suficient per a alçar o tombar les montanyes.

En el temps farà un cabaç d'amics també jagants, establint-se tots en La Cova de les Maravelles. Aixina Tombatossals, el seu gran amic Cagueme, Bufanúvols i l'Arrancapins varen viure com a bons germans dins de la cova fins que els fills del Rei Barbut varen solicitar la seua ajuda per a arreglar els assunts agraris del regne, pero la cosa es va complicar i tots es varen vore envolts en una gran aventura.

En honor de Tombatossals es convoca anualment en Castelló un premi de lliteratura infantil ilustrada, del que se celebra l'octava edició en 2007.

En 2013 es va estrenar la película d'animació Jagants. La Llegenda de Tombatossals, de producció valenciana i dirigida per Manuel J. García. La película, basada en les aventures del jagant Tombatossals recollides en el llibre de Pascual Tirado, va rebre 5 nominacions als Premis Goya.

En 2014, Pasqual Mas publica Tombatossals segle XXI, una obra de crítica ficció en la qual s'analisa la realitat social a partir dels personages de José Pascual Tirado.

En 2016, Pablo Almiñana Bas estrena una obra musical, del gènero poema simfònic, cridada Tombatossals. Esta obra va ser un encàrrec de la Diputació de Castelló per al 39 certamen de bandes de música de la província de Castelló.

Enllaços externs