Bangkok

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Localisació de Bangkok

Bangkok és la capital i la ciutat més poblada de Tailàndia. Coneguda en tailandés com a Krung Thep Mahanakhon (en Tailàndia: กรุงเทพมหานคร , o กรุงเทพฯ Krung Thep), va ser un chicotet punt comercial en la desembocadura del riu Chao Phraya durant el Regne d'Ayutthaya. Va arribar al primer pla de Siam, quan va rebre el status de ciutat capital l'any 1768, despuix de cremar-se Ayutthaya.[1] Això no obstant, l'actual regne de Rattanakosin no va començar fins a l'any 1782, quan es va traslladar la capital a través del riu per Rama I, despuix de la mort del rei Taksin. La capital de Rattanakosin se nomena ara formalment "Phra Nakhon" (en tailandés: พระนคร), i pertany als antics llímits del núcleu de la metròpolis. Des del sigle XVIII, el nom de Bangkok incorpora l'acumulació urbana en la seua pròpia administració pública i el seu propi governador.

Durant els últims dos-cents anys, Bangkok ha creixcut fins a arribar a ser el centre polític, social i econòmic, no només de Tailàndia, sino de tota Indochina i el Surest asiàtic. La seua influència en l'art, la polític, la moda, l'educació i l'entreteniment, aixina com en el món dels negocis, li ha proporcionat a Bangkok un estatus de ciutat global.

La ciutat té una població de 9.100.000 habitants, i si es té en conte tota l'àrea del gran Bangkok, esta posseïx 13.000.000 habitants (2013). Això, a la vegada, ha modificat el país, ya que ha passat de ser una població tailandesa bastant homogènia a una mescla en grups procedents de l'Índia i China, convertint-la en una ciutat cada vegada més cosmopolita.

Referències[editar]

  1. «Bangkok» (en castellà). Guía Mundial de Ciudades. [Consulta: 16 de setembre de 2009].