Gesmil

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gesmil
Gesmiler en flor

El gesmil, en castellà jazmín, és la flor del gesmiler (Jasminum) que és un gènero d'arbusts de la família Oleaceae.

Particularitats[editar]

Conta en unes 200 espècies del vell continent. La seua implantació es dòna en Europa, Àsia, Àfrica i archipèlecs del Pacífic, sempre llimitades a regions en climes càlits.

L'espècie Jasminum officinale és autòctona de les regions mediterrànees i les seues varietats es cultiven i s'utilisen en perfumeria i jardineria.

El gesmil és una planta perenne i pot aplegar fins a 4 metros de llongitut de flors blanques acampanades i molt fragants. També pot adquirir formes arbustives i de matorral. Les seues fulles són ovalades a vegades en la punta molt allargada i de color vert molt intens.

La bellea de les seues flors fa que siga molt utilisada en jardineria, i el seu perfum és utilisat per a fer colònies. Les flors poden ser solitàries o organisades en rams, de color blanc, groc e inclús encara que menys freqüent, rosa o roig. Les que són de colors tenen una forma semblant a una estrela, en pétals més o menys arredonits i en un número que varia de 4 a 9.

Floració[editar]

Es registra en diferents époques de l'any, pero lo més habitual en les regions mediterrànees es que siga a partir d'agost fins novembre.

Utilisació[editar]

Per decoració de jardins i terraces, com a planta trepadora. Si es cultiva en un test necessita d'un diàmetro de 50-60 cm i una profunditat de 60-70 cm de profunditat.

Exposició[editar]

A ple sol.

Terreny[editar]

Ha de ser ric en Humus, nutrit en fem orgànics en pols barrejats en 1\3 de sorra.

Plantació[editar]

S'efectua durant la primavera. La seua multiplicació es realisa per mig d'esqueixos llenyosos en abril, subllenyosos en agost, i per acodament en juny.

Referències[editar]