Joomla

De L'Enciclopèdia, informació lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Logo de Joomla

Joomla és un sistema administrador de continguts (CMS), o Content Management System (CMS), li permet als usuaris publicar facilment continguts en internet. Està escrit en llenguage PHP i desenrollat per un gran equip de programadors. És un CMS molt senzill d'instalar i configurar. En el seu paquet d'instalació basic venen inclosos un potent gestor de continguts, un sistema d'enquestes, un sistema de blogs, calendaris, etc.

Joomla! és gratuït, basat en la filosofia del còdic obert, tal com sermonen en el seu lloc: because open source matters”. “Perque el còdic obert importa”. ¿Quins poden trobar joomla util? En el disseny web tradicional existix un coll de botella a on tot el contingut deu passar pel desenrrollador web, açò pot ser impractic quan se busca administrar un lloc en molt contingut. La ventaja de joomla és que qualsevol usuari pot administrar els continguts sense tindre ningun coneiximent de disseny o programació web.

L'administració, una instalada volta el paquet, és molt senzilla i pràctica. Els comentaris en la comunitat d'usuaris són que per a aquells que no tenen una noció minima gestió de bases de senyes l'instalació pot resultar un tant complicada. Si conseguim instalar-ho exitosament (¡Ningu digué que fora impossible!), joomla! nos atraparà en la seua sensefi de ferramentes. Lo millor és que ho puguen vorer en les seues propis ulls, per a això els deixem en un link per a vore-ho en acció a través d'una demo.

La comunitat de desenrrolladors de joomla! és molt ampla i existixen centenars de components i plugins (tant gratuïts com de pagament) que permeten afegir infinitat de funcionalitats als llocs web creats en joomla!

Ademés, deu assegurar-te de que el mòdul PHP tinga instalat el soport per a MYSQL, XML i ZLIB per a que joomla! funcione de manera exitosa. Encara que tenim informació de que joomla! corre en el servidor IIS recomanem l'us d'un servidor Apache per a instalar joomla en Windows.

El còdic joomla! és madur, estable, i segur. No obstant, no està exclós de noves vulnerabilitats i fallos. L'equip de desenrrolladors de joomla! és altament responsable, solucionant habitualment els problemes de seguritat en un periodo d'hores o dies. Se presenten nous pegats regularment (un pegat és un llançament de joomla! que conté solament aquells archius que necessiten posar-se al dia, i que se poden incorporar d'un modo senzill a l'instalació de joomla! actual).