Diferencia entre pàgines "1879" i "Aleixandre VI"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - ' sequia ' a ' séquia ')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
Llínea 1: Llínea 1:
{{any}}
+
[[File:Pope Alexander Vi.jpg|thumb|250px|<center>El Papa valencià, [[Aleixandre VI]]</center>]]
<br />
+
[[File:Plaque Borja Valencia.jpg|thumb|250px|Mural en memoria d''''Aleixandre VI''', en l'Arquebisbat de [[Valéncia]]]] '''Aleixandre VI''' ([[Xàtiva]], {{flagicon|Valencia}} [[Regne de Valéncia|Valéncia]], [[1 de giner]] de [[1431]] – [[Roma]], [[Itàlia]] [[18 d'agost]] de [[1503]]) fon el [[Papa]] nº 214 de l'[[Iglésia Catòlica]] entre els anys [[1492]] i [[1503]]. El seu nom de naiximent era '''Roderic de Borja'''.
<br />
 
<br />
 
<br />
 
<br />
 
<br />
 
  
== Acontenyiments ==
+
== Biografia ==
* El [[29 de novembre]] de l'any 1879 va contraure el seu segon matrimoni, en la capital d'[[Espanya]], el Rei [[Alfons XII]] en l'archiduquesa d'Àustria donya [[María Cristina d'Habsburgo–Lorena]]. El Rei havia quedat viudo en fallir la seua primera esposa donya María de las Mercedes quan a penes havien transcorregut cinc mesos des del seu primer matrimoni. En [[Madrit]] es varen portar a terme numerosos festejos, pero no aixina en cap de les poblacions castellonenques, de la mateixa manera que havien fet en les del restant d'Espanya, per quant la séquia dels últims anys havia estropejat la major part de les collites en totes les regions del [[Regne de Valéncia]]. En [[Castelló de la Plana]] tan solament es voltejaren les campanes i el governador militar va portar a terme una recepció a la que varen assistir gran número de veïns, aixina com les autoritats civils, militars i religioses de la capital de la Plana.
+
=== Primers anys ===
 +
L'estirp dels [[Borgia]] te el seu orige en la noble família dels Borja els quals, provinents de la vila saragossana de [[Borja (Saragossa)|Borja]], s'havien instalat en el [[Regne de Valéncia]] despuix de participar en la seua conquista junt a [[Jaume I de Valéncia]]. Alguns membres dels quals s'establiren en [[Nàpols]] i [[Roma]] a mitat del [[sigle XV]] i adoptaren la grafia italiana per la que foren mundialment coneguts.
  
== Naiximents ==
+
Roderic de Borja i Borja fon fill de Jofre de Borja i d'Isabel de Borja, germana del bisbe de [[Valéncia]], Anfós de Borja, futur Papa [[Calixt III]].<ref>Manuel Oliver: [http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/01349453133248178867680/p0000001.htm En Roderic de Borja. Els seus fills i descendents].</ref>
*[[Gabriel Miró]], escritor [[Comunitat valenciana|valencià]] (f. [[1930]])
+
Encara que escomençà els seus estudis en [[Valéncia]], despuix de l'ascens de son tio al papat Roderic li va seguir a [[Roma]]. En els seus estudis en l'Universitat de [[Bolonya]] conseguí el [[doctorat]] en Dret, per lo qual passà a ser notari apostòlic.  El seu parentesc  en el papa li valgué ser nomenat en l'any [[1456]] [[Cardenal (catolicisme)#Cardenals diacans|cardenal diaca]] ''[[in pectore]] '' i llegat per  als estats de la [[Marca d'Ancona]], en [[1457]] vicecanceller de l'iglésia romana i en [[1458]] bisbe de Valéncia<ref name=Miranda>Salvador Miranda: [http://www.fiu.edu/~mirandas/bios1456.htm#Borja ''The Cardinals of the Holy Roman Church''].</ref>. En [[1468]] va rebre la diòcesis de Albano.<ref>[http://www.webdiocesi.chiesacattolica.it/cci_new/PagineDiocesi/index.jsp?idPagina=22875&rifi=&rifp= ''Diocesi suburbicaria di Albano''].</ref>
*[[Emiliano Zapata Salazar]] fon un dels líders militars més importants de la Revolució mexicana i un símbol de la resistència llauradora en [[Mèxic]] (f. [[1919]])
 
*[[Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen]], fon un polític, militar i diplomàtic [[Alemanya|alemà]] de la República de Weimar i del Tercer Reich (f. [[1969]])
 
  
== Decesos ==
+
Participà en els [[cónclau]]s dels anys [[1458]], [[1464]] i [[1471]] en els que foren triats [[Papa|Papes]], respectivament [[Pio II]], [[Pau II]] i [[Sixt IV]]<ref name=Miranda />.
*[[Baldomero Espartero|Joaquín Baldomero Fernández-Espartero Álvarez de Toro]], conegut conegut generalment com Baldomero Espartero, fon un general [[Espanya|espanyol]] (n. [[1793]])
 
*[[Francisco Javier Simonet|Francisco Javier Simonet i Baca]] fon un orientaliste, arabiste, lexicògraf i historiador espanyol (n. [[1829]])
 
  
[[Categoria:Segle XIX]]
+
== Referències ==
 +
{{listaref}}
 +
{{traduït de|es|Alejandro_VI}}
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
*[[Els Borja]]
 +
*[[Calixt III]]
 +
*[[Sant Francesc de Borja]]
 +
*[[Palau dels Borja]]
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
* [http://www.homar.org/genealog/iii_gregolatino/vat06.htm Genealogia, Reis i Regnes: Els Borgia]
 +
*[http://www.cardonavives.com/artdocumentos.asp?id=1204&tit=La%20mentira%20de%20la%20suposta%20catalanitat%20dels%20Borja%20(I) La mentira de la suposta catalanitat dels Borja-I (Cardona Vives)]
 +
*[http://www.cardonavives.com/artdocumentos.asp?id=1224&tit=La%20mentira%20de%20la%20suposta%20catalanitat%20dels%20Borja%20(i%20II) La mentira de la suposta catalanitat dels Borja-II (Cardona Vives)]
 +
 
 +
[[Categoria:Religió]]
 +
[[Categoria:Història Valenciana]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Religiosos]]
 +
[[Categoria:Religiosos valencians]]
 +
[[Categoria:Papes]]

Revisió de 14:11 26 maig 2021

El Papa valencià, Aleixandre VI
Mural en memoria d'Aleixandre VI, en l'Arquebisbat de Valéncia

Aleixandre VI (Xàtiva, Flag of Valencia.png Valéncia, 1 de giner de 1431Roma, Itàlia 18 d'agost de 1503) fon el Papa nº 214 de l'Iglésia Catòlica entre els anys 1492 i 1503. El seu nom de naiximent era Roderic de Borja.

Biografia

Primers anys

L'estirp dels Borgia te el seu orige en la noble família dels Borja els quals, provinents de la vila saragossana de Borja, s'havien instalat en el Regne de Valéncia despuix de participar en la seua conquista junt a Jaume I de Valéncia. Alguns membres dels quals s'establiren en Nàpols i Roma a mitat del sigle XV i adoptaren la grafia italiana per la que foren mundialment coneguts.

Roderic de Borja i Borja fon fill de Jofre de Borja i d'Isabel de Borja, germana del bisbe de Valéncia, Anfós de Borja, futur Papa Calixt III.[1] Encara que escomençà els seus estudis en Valéncia, despuix de l'ascens de son tio al papat Roderic li va seguir a Roma. En els seus estudis en l'Universitat de Bolonya conseguí el doctorat en Dret, per lo qual passà a ser notari apostòlic. El seu parentesc en el papa li valgué ser nomenat en l'any 1456 cardenal diaca in pectore i llegat per als estats de la Marca d'Ancona, en 1457 vicecanceller de l'iglésia romana i en 1458 bisbe de Valéncia[2]. En 1468 va rebre la diòcesis de Albano.[3]

Participà en els cónclaus dels anys 1458, 1464 i 1471 en els que foren triats Papes, respectivament Pio II, Pau II i Sixt IV[2].

Referències

Vore també

Enllaços externs