Diferencia entre pàgines "Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba" i "Cent setantasset"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(Pàgina nova, en el contingut: «{{atres usos|177|este=el número 177}} El '''cent setantassET''' (177) és el número natural que seguix al cent setantassís i precedix al cent setan…»)
 
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:MSJeroni.JPG|thumb|right|300px|<center>[[Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba]]</center>]]
+
{{atres usos|177|este=el número 177}}
[[File:SantJeroniClaustreEscala06.jpg|thumb|300px|'''Claustre del monasteri''', eixemple de gòtic mudéixar valencià. Al fondo, l'escala d'estil gòtic flamíger]]
+
El '''cent setantassET''' (177) és el [[número natural]] que seguix al [[cent setantassís]] i precedix al [[cent setantahuit]]. <ref>[http://llenguavalenciana.com/_media/documents/15.pdf| Nova gramàtica de la llengua valenciana. Apartat número 15]. Els quantificadors: els numerals. [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]], [[Lo Rat Penat]]. Any 2015. [[ISBN]] 978-84-96068-63-6</ref>
[[Image:SantJeroni-Sarcofec.jpg|thumb|250px|'''Sarcòfec dels fills del Duc Alfons el Vell''', situat en la capella de la Verge de la Salut, eixemple de l'escultura funerària gòtica valenciana.]]
 
  
El '''Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba''', és un edifici conventual d'[[Art gòtic|estil gòtic]] i [[Renaiximent|renaixentiste]] construït entre els sigles [[Sigle XV|XV]] i [[Sigle XVIII|XVIII]] que està localisat en el terme municipal d'[[Alfauir]] i junt a [[Ròtova]], en la comarca de [[La Safor]], [[Comunitat Valenciana]]. Fundat pel Duc real de [[Gandia]] [[Alfons el Vell]] ([[1388]]), el monasteri va acollir la primera comunitat [[Sant Jeroni|jerònima]] del [[Regne de Valéncia]] i de l'antiga [[Corona d'Aragó]]. El monasteri fon declarat Bè d'Interés Cultural en l'any [[1995]].
+
== Referències ==
 +
{{Reflist}}
  
== Descripció ==
+
[[Categoria:Tipos de números]]
El [[monasteri]] s'alça sobre el Tossalet de Cotalba en el terme d'[[Alfauir]]. Es tracta d'una de les construccions monàstiques més notables de la [[Comunitat Valenciana]], fet que es veu accentuat per la diversitat estilística del seu conjunt que, arrancant d'una primitiva estructura gòtica migeval es desenrolla fonamentalment des del [[sigle XVI]] al [[sigle XVIII|XVIII]].
+
[[Categoria:Números reals]]
 
+
[[Categoria:Números racionals]]
== Parts integrants ==
+
[[Categoria:Números sancers]]
Es poden destacar dins de l'edifici quatre grups constructius en característiques homogénees: la [[torre de l'homenage]] o de les campanes, l'Iglésia, el [[claustre]] en les seues dos plantes i les dependències del monasteri pròpiament dites.
+
[[Categoria:Números naturals]]
 
 
*La [[torre de l'homenage]] o de les campanes és el centre d'atenció de l'edifici que sobreïx pel seu volum i altura.
 
 
 
*L'[[iglésia]] és un espai únic de [[planta basilical]] sense creuer en la tipologia tradicional i característica del [[gòtic]] valencià. S'ordena en quatre trams de volta coberts per arcs de creueria. Conta en un presbiteri rectangular en afegits barrocs i un cor elevat en volta estrelada. Les capelles laterals se situen entre els [[contrafort]]s interiors trobant-se sepultures en algunes d'elles. La portada, molt deteriorada, és molt senzilla i seguix l'esquema típic d'estructura ogival molurada.
 
 
 
*L'actual capella de la [[Mare de Deu de la Salut]] fon l'antiga [[Sala Capitular]] del monasteri. Adossat als seus murs es troba el [[sarcòfec]] en pedra tallada dels fills del [[Duc Alfons el Vell]]: Joan i Blanca. Este és un eixemple de l'escultura funerària gòtica valenciana.
 
 
 
* El [[claustre]] en dos plantes. L'inferior és considerat com un dels millors i mes clars eixemples del [[gòtic]] [[mudéixar]] del [[Regne de Valéncia]] i es tracta d'un espai polícrom obert en nervadures. En l'àngul més pròxim a l'iglésia se situa una escala helicoidal quasi flamígera. La part superior del claustre té elements que ho situen en el [[sigle XVI]]: la coberta en nervadures migevals s'opon als arcs rebaixats de l'exterior. El molurat i la tipologia constructiva són de gust [[renaixentiste]].
 
 
 
* Les dependències monacals. L'interior del monasteri presenta a voltes uns recorreguts intrincats i tortuosos i presenta variades dependències. El monasteri té numeroses sales i salons en solució constructiva semblant, consistents en [[volta de canó]] en [[arc faixó|arcs faixons]] que repartixen el pes de la coberta.
 
 
 
El monasteri conta en numeroses dependències anexes per a l'explotació agrícola, algunes de les quals s'han habilitat com a embrió d'un museu etnològic. A ell arriba també un [[aqüeducte]] que conduïx l'[[aigua]] des de la font de la Finestra, a més de 5 quilómetros, en el terme d’[[Almiserà]].
 
 
 
Des de la [[desamortisació]] de Mendizàbal és propietat de la família [[Trénor]], a la qual se li deu la bona conservació del monasteri fins als nostres dies i la millor aportació de la qual ha segut el magnífic jardí d'estil romàntic de la part nort.
 
 
 
== Visites ==
 
Algunes dependències són privades pero es pot visitar la major part del monasteri: el [[claustre]], la sala capitular, l'iglésia, l'almàssera, la cuina, els jardins romàntics, etc, per a lo que convé consultar els [http://www.cotalba.es/cast/visitas.html horaris de visites] en el portal del monasteri.
 
 
 
== Bibliografia ==
 
* ''Est artícul incorpora [http://www.cult.gva.es/dgpa/Inmuebles/CriteriosBics.asp Text del BIC] incoat per la [http://www.cult.gva.es/ Conselleria de Cultura] de la Generalitat Valenciana''
 
*Jesús Eduard Alonso i López. ''Sant Jeroni de Cotalba: desintegració feudal i vida monàstica (sigles XVIII i XIX)''. Gandia, CEIC Alfons el Vell, 1988. ISBN 84-86927-00-5
 
*Fernando Mut Oltra i Vicente Palmer Terrades. ''Real Monasterio de Sant Jeronimo de Cotalba''. Fernando Mut Editor, Gandia: 1999. ISBN 84-60591166
 
 
 
== Vore també ==
 
*[[PR-100]]
 
*[[Ruta dels Monasteris de Valéncia]]
 
*[[Ruta dels Clàssics]]
 
*[[Alfons el Vell]]
 
*[[Pere March]]
 
*[[Ausias March]]
 
*[[Els Borja]]
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
*[http://www.cotalba.es/ Portal del Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba]
 
*[http://www.lasprovincias.es/alicante/ocio/escapadas/santjeroni.html Ruta dels monasteris de la Safor: Sant Jeroni de Cotalba]
 
*[http://www.jdiezarnal.com/santjeronidecotalba.html Imàgens sobre el Monasteri]
 
 
 
==Referencies==
 
{{Traduït de|es|Monasterio_de_San_Jerónimo_de_Cotalba}}
 
 
 
[[Categoria:Arquitectura]]
 
[[Categoria:Monasteris]]
 
[[Categoria:Monasteris de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
 

Revisió de 16:54 28 jul 2021

Est artícul tracta sobre el número 177. Per a atres usos d'este terme vore 177.

El cent setantassET (177) és el número natural que seguix al cent setantassís i precedix al cent setantahuit. [1]

Referències