Pebrella

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 12:34 12 jul 2017 per Jose2 (Discussió | contribucions) (→‎Usos)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca
Matoll de pebrella

La pebrella (Thymus piperella) és una planta llenyosa que naix en la Comunitat Valenciana, principalment en la provincia de Valencia i la zona nort de la província d'Alacant.

Descripció[editar]

Família de les labiades, és una planta perenne de 20 centímetros d'alçada en numerosos guaixos llenyosos que ixen del cep de la planta que contenen numeroses fulles.

Les seues fulles són chicotetes, sanceres, ovalades, planes, unides als guaixos per un chicotet peciol i en numeroses glàndules esferoïdals de color roig i nervadura ben marcada.

Flors en verticilats tapaços laxos agrupades en inflorescències denses situades en l'extremitat dels guaixos. Caliç tubular de coloració rogenca, bilabiat i en cinc dents i en corola de color rosat.

Habitat[editar]

Brota principalment en terres calcinoses i pedregoses, encara que també se poden trobar en serres i boscs. La floració de l'aixara s'estén des de el mes de juliol fins el de novembre.

Recolecció[editar]

La recolecció de la planta es realisa principalment en estiu, abans de la floració. La part de la planta que s'utilisa, són les fulles que se deixen torcar per a aumentar el seu aroma.

Usos[editar]

La pebrella, sempre ha estat present en les cuines valencianes, en numeroses receptes com condiment per a paelles, carns de caça, etc. o be, per a realisar begudes alcohòliques com l'herbero.

Enllaços externs[editar]