Edició de «Damasc»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Damascus montage.png|300px|thumb|Panoràmiques de Damasc]]
+
[[Archiu:Damascus montage.png|300px|thumb|Panoràmiques de Damasco]]
'''Damasc''' ({{Lang-ar|دمشق}} ''Dimashq'', també transcrit com ''Dimisq'', comunament coneguda en [[Síria]] com ''ash-Sham'' i malnomenada la «Ciutat del [[Gesmil]]») és la capital i la segona ciutat més poblada de [[Síria]] despuix d'[[Alepo]]. Ademés de ser una de les ciutats habitades més antigues del món en més de 4000 anys d'història. Damasc és un important centre cultural i religiós del [[Llevant mediterràneu]]. La ciutat tenia una població estimada de 1.711.000 habitants en l'any [[2009]].
 
 
 
Situada en el suroest de Síria, Damasc és el centre d'un àrea metropolitana de 2,6 millons de persones. Geogràficament està localisat en les montanyes orientals de la [[cordillera del Antilíbano]], 80 quilómetros terra adins de la costa oriental del Mediterràneu. El [[Barada|riu Barada]] fluïx a través de la ciutat.
 
 
 
Durant la segona mitat del [[Sigle VII|sigle VII d. C.]], va ser elegida com la capital del [[Califat Omeya]]. Despuix de la victòria de la dinastia abasí, la sèu del poder islàmic es va traslladar a [[Bagdad]]. Damasc va vore un descens polític en l'era abasí, i solament va recuperar una importància significativa en els periodos mameluc i ayubí. Durant el domini otomà, la ciutat va decaure per complet mentres mantenia un cert prestigi cultural. Hui en dia és la sèu del govern central i tots els ministeris del govern. Entre els seus atractius turístics descolla la tomba de Saladino, el célebre defensor de la [[Terra Santa]] durant l'época de les creuades.
 
 
 
La ciutat és actualment sèu de tres dels cinc patriarcats orientals que reclamen la successió històrica de la sèu de l'antiga capital síria, Antioquía: el Patriarcat Grec-Ortodox (Iglésia d'Antioquía), el Patriarcat Grec-Catòlic Melquita i el Patriarcat Siro-Ortodox Jacobita.
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 14: Llínea 7:
  
 
[[Categoria:Capitals d'Àsia]]
 
[[Categoria:Capitals d'Àsia]]
[[Categoria:Síria]]
+
[[Categoria:Irac]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!