Diferència entre les revisions de "Falzia"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - ' menuda ' a ' chicoteta ')
 
(No se mostren 4 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
La '''falzia''', també en les variacions ortogràfiques de '''falcia''' o '''falsia''' (Del llatí ''falcīcŭla'' dim. de ''falce'', falç.), en castellà ''vencejo'', és un aucell (Apus apus) insectívor de dos decímetros de llargària, d’ales llargues i coa llarga en forma de falç, de color negre i potes curtes que fa el niu en les teulades de les cases i llança un crit agut. És una au migratòria. És una espècie d'au apodiforme de la família Apodidae pròpia d'Europa, Àsia i Àfrica.
+
[[File:Apus apus -Barcelona, Spain-8 (1).jpg|thumb|250px|Falzia]]
 +
 
 +
La '''falzia''', també en les variacions ortogràfiques de '''falcia''' o '''falsia''' (del [[llatí]] ''falcīcŭla'' dim. de ''falce'', falç.), en [[castellà]] ''vencejo'', és un aucell (Apus apus) insectívor de dos decímetros de llargària, d'ales llargues i coa llarga en forma de falç, de color [[negre]] i potes curtes que fa el niu en les teulades de les cases i llança un crit agut. És una au migratòria. És una espècie d'au apodiforme de la família Apodidae pròpia d'[[Europa]], [[Àsia]] i [[Àfrica]].
  
 
== Descripció ==
 
== Descripció ==
  
La falzia comuna és un au especialment adaptada per al vol, en ales falciformes, coa curta de forqueta poc profunda, boca molt ampla i gran arrematada en un bec menut, pates molt curtes sense polze oponible i garres menudes pero d'assut extraordinàriament fort que li permeten agarrar-se a superfícies verticals. El seu plomall és negrenc en una menuda taca blanca o grisa clara en la gola, solament visible a curta distància. La falzia comuna té una llongitut corporal de 16–17 cm., mentres que la seua envergadura d'ales és de 42–48 cm., lo que en vol proporciona a les seues ales la seua característica silueta d'àmplia mija lluna.
+
La falzia comuna és un au especialment adaptada per al vol, en ales falciformes, coa curta de forqueta poc profunda, boca molt ampla i gran arrematada en un [[bec]] chicotet, pates molt curtes sense polze oponible i garres menudes pero d'assut extraordinàriament fort que li permeten agarrar-se a superfícies verticals. El seu plomall és negrenc en una chicoteta taca [[blanca]] o grisa clara en la gola, solament visible a curta distància. La falzia comuna té una llongitut corporal de 16–17 cm., mentres que la seua envergadura d'ales és de 42–48 cm., lo que en vol proporciona a les seues ales la seua característica silueta d'àmplia mija lluna.
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
Llínea 10: Llínea 12:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Apus apus}}
 +
 +
{{Wikispecies|Apus}}
 +
 +
{{DGLV|Falzia}}
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Apus_apus Falzia en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Apus_apus Falzia en Wikipedia]

Última revisió del 15:37 27 jul 2023

Falzia

La falzia, també en les variacions ortogràfiques de falcia o falsia (del llatí falcīcŭla dim. de falce, falç.), en castellà vencejo, és un aucell (Apus apus) insectívor de dos decímetros de llargària, d'ales llargues i coa llarga en forma de falç, de color negre i potes curtes que fa el niu en les teulades de les cases i llança un crit agut. És una au migratòria. És una espècie d'au apodiforme de la família Apodidae pròpia d'Europa, Àsia i Àfrica.

Descripció[editar | editar còdic]

La falzia comuna és un au especialment adaptada per al vol, en ales falciformes, coa curta de forqueta poc profunda, boca molt ampla i gran arrematada en un bec chicotet, pates molt curtes sense polze oponible i garres menudes pero d'assut extraordinàriament fort que li permeten agarrar-se a superfícies verticals. El seu plomall és negrenc en una chicoteta taca blanca o grisa clara en la gola, solament visible a curta distància. La falzia comuna té una llongitut corporal de 16–17 cm., mentres que la seua envergadura d'ales és de 42–48 cm., lo que en vol proporciona a les seues ales la seua característica silueta d'àmplia mija lluna.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons