Canvis

9 bytes afegits ,  01:58 5 set 2023
Text reemplaça - 'la universitat' a 'l'universitat'
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:Lake Anosy, Central Antananarivo, Capital of Madagascar, Photo by Sascha Grabow.jpg|thumb|300px|Vista del centre d'Antananarivo en el llac Anosy]]
 
[[Archiu:Lake Anosy, Central Antananarivo, Capital of Madagascar, Photo by Sascha Grabow.jpg|thumb|300px|Vista del centre d'Antananarivo en el llac Anosy]]
'''Antananarivo''', coneguda durant l'época de l'anexió del país a França en el nom [[francés]] de '''Tananarive''', és la capital de l'estat de [[Madagascar]] i de la província homònima. Està situada en la part central de l'[[illa de Madagascar]], a 18° 55′ S i 47° 31′ E, en les faldes d'una aresta rocosa que s'eleva fins als 1.468 metros d'altitut. Segons el cens del [[2001]], tenia una població d'1.689.000 habitants.
+
'''Antananarivo''', coneguda durant l'época de l'anexió del país a França en el nom [[francés]] de '''Tananarive''', és la capital de l'estat de [[Madagascar]] i de la província homònima. Està situada en la part central de l'[[illa de Madagascar]], a 18° 55′ S i 47° 31′ E, en les faldes d'una aresta rocosa que s'eleva fins als 1.468 metros d'altitut. Segons el cens de l'any [[2001]], tenia una població d'1.689.000 habitants.
    
És el centre econòmic, cultural i administratiu del país. És el principal centre comercial d'una regió en creiximent, a on les indústries locals es dediquen a la transformació de productes agroalimentaris, el tabac, el textil i la pell.
 
És el centre econòmic, cultural i administratiu del país. És el principal centre comercial d'una regió en creiximent, a on les indústries locals es dediquen a la transformació de productes agroalimentaris, el tabac, el textil i la pell.
   −
La ciutat dispon d'un aeroport internacional ([[Ivato]]) i està comunicada per ferrocarril en [[Toamasina (ciutat)|Toamasina]] (durant l'anexió francesa, Tamatave), port marítim de l'[[oceà Índic]]. És la seu de la universitat d'Antananarivo des del [[1961]]), posseïx un museu d'art i d'arqueologia i, també, un observatori astronòmic.
+
La ciutat dispon d'un aeroport internacional ([[Ivato]]) i està comunicada per ferrocarril en [[Toamasina (ciutat)|Toamasina]] (durant l'anexió francesa, Tamatave), port marítim de l'[[oceà Índic]]. És la seu de l'universitat d'Antananarivo des de l'any [[1961]]), posseïx un museu d'art i d'arqueologia i, també, un observatori astronòmic.
    
Antananarivo és la seu de la Universitat de Madagascar i del ''Collège Rural d'Ambatobe''.
 
Antananarivo és la seu de la Universitat de Madagascar i del ''Collège Rural d'Ambatobe''.
    
== Història ==
 
== Història ==
Antananarivo té l'orige en una fortalea real (''[[Rova]]''), [[Rova d'Antananarivo]], fundada en l'escomençament del [[sigle XVII]] pels reis [[Merina|merines]], que feren la residència principal a la [[década del 1790]]. La fortalea era defendida per un miler d'hòmens, i d'ací deriva el nom de la ciutat, Antananarivo, que en [[malgaix]] significa "la ciutat dels mil". La localitat experimentà un ràpit desenroll, sobretot ajudat pel fet que els reis merines, especialment [[Radama I]], controlaven la major part de l'illa en el [[sigle XIX]]. [[França]] ocupà la ciutat en l'any [[1895]], que un any més tart es convertiria en la capital de la colònia francesa de Madagascar. Continuà sent la capital de l'illa quan el país va obtindre l'independència en l'any [[1960]].
+
Antananarivo té l'orige en una fortalea real (''[[Rova]]''), [[Rova d'Antananarivo]], fundada en l'escomençament del [[sigle XVII]] pels reis [[Merina|merines]], que feren la residència principal a la [[década de 1790]]. La fortalea era defesa per un miler d'hòmens, i d'ací deriva el nom de la ciutat, Antananarivo, que en [[malgache]] significa "la ciutat dels mil". La localitat experimentà un ràpit desenroll, sobretot ajudat pel fet que els reis merines, especialment [[Radama I]], controlaven la major part de l'illa en el [[sigle XIX]]. [[França]] ocupà la ciutat en l'any [[1895]], que un any més tart es convertiria en la capital de la colònia francesa de Madagascar. Continuà sent la capital de l'illa quan el país va obtindre l'independència en l'any [[1960]].
    
== Edificis destacats ==
 
== Edificis destacats ==
Fins a l'any [[1869]], tots els edificis de la ciutat estaven fets de [[fusta]] o [[canya (planta)|canya]], pero fins llavors n'hi havia diversos palaus de fusta treballada d'una mida considerable que coronaven la carena de la serralada. Des de l'introducció de la pedra i el maó, es reconstruí la ciutat sancera, que ara inclou numerosos edificis arquitectònicament notables, com ara els antics palaus reals, les antigues residències del primer ministre i de la noblea, la residència francesa, les catedrals anglicana i catòlica, diverses iglésies i la mesquita, escoles, hospitals, el palau de justícia i atres edificis oficials i centenars de cases d'arquitectura destacable.
+
Fins a l'any [[1869]], tots els edificis de la ciutat estaven fets de [[fusta]] o [[canya (planta)|canya]], pero fins llavors n'hi havia diversos palaus de fusta treballada d'una mida considerable que coronaven la cresta de la cordillera. Des de l'introducció de la pedra i la rajola, es reconstruí la ciutat sancera, que ara inclou numerosos edificis arquitectònicament notables, com ara els antics palaus reals, les antigues residències del primer ministre i de la noblea, la residència francesa, les catedrals anglicana i catòlica, diverses iglésies i la mesquita, escoles, hospitals, el palau de justícia i atres edificis oficials i centenars de cases d'arquitectura destacable.
    
== Referències ==
 
== Referències ==