Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:IEV.jpg|thumb|300px|Escut de l''''Institut d'Estudis Valencians'''.]]
+
[[Archiu:Logoinsti2.jpg|thumb|300px|Escut de l''''Institut d'Estudis Valencians'''.]]
   −
L''''Institut d'Estudis Valencians''' (IEV) és una institució fundada el [[1937]] en [[Valéncia]], a iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell Provincial Valencià, en temps de la República.  
+
L''''Institut d'Estudis Valencians''' (IEV) és una institució fundada en l'any [[1937]] en la ciutat de [[Valéncia]], a iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell Provincial Valencià, en temps de la [[II República Espanyola|República]].  
   −
L'Institut d'Estudis Valencians té com a finalitat l'investigació i divulgació de les disciplines que formen la cultura valenciana i que van des de la ciència i la tecnologia fins a l'arqueologia, l'historia o la llengua.
+
L'Institut d'Estudis Valencians té com a finalitat l'investigació i divulgació de les disciplines que formen la cultura valenciana i que van des de la ciència i la tecnologia fins a l'arqueologia, l'història o la llengua.
   −
Fon el primer organisme valencià en competències normativisadores. La Conselleria de Cultura li va adscriure el [[Museu de Prehistòria]] i el [[Centre d'Estudis Econòmics Valencians]]. Va promoure la fundació d'una Biblioteca, pero la [[Guerra Civil]] espanyola va impedir bona part de les activitats i desaparegué en [[1939]], en l'arribada de Franco al poder.  
+
Fon el primer organisme valencià en competències normativisadores. La Conselleria de Cultura li va adscriure el [[Museu de Prehistòria]] i el [[Centre d'Estudis Econòmics Valencians]]. Va promoure la fundació d'una Biblioteca, pero la [[Guerra Civil]] espanyola va impedir bona part de les activitats i desaparegué en l'any [[1939]], en l'arribada de [[Franco]] al poder.  
    
== Història ==
 
== Història ==
L'Institut d'Estudis Valencians va ser fundat el 1937. El sue primer director va ser el rector de l'Universitat de Valéncia José Puche i Álvarez.
+
[[Archiu:Cavaormon.png|thumb|250px|Els cavallers de Lo Regne de Valéncia]]
   −
Al moment de la seua fundació es van formar quatre seccions:
+
L'Institut d'Estudis Valencians (IEV) fon creat en [[febrer]] de l'any 1937, en plena [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]], per un decret del Consell Provincial de Valéncia, per al conreu i propagació de la Cultura valenciana, i en la finalitat de ser base ‘de la nostra renaixença cultural’.
* Secció  Historico-Arqueologica
+
 
* Secció Filològica
+
L´Institut s'estructurava en quatre seccions, la Històrica-Arqueològica, que entendrà en la publicació d'obres de caràcter històric i arqueològic; la Filològica, que s'ocuparà de l¡estudi i conreu de la [[Llengua Valenciana]]; la de Ciències i la d'Estudis Econòmics ‘que s'ocuparà de l'estudi dels problemes econòmics’.
* Secció de Ciències
+
 
* Secció d'Estudis Econòmics
+
El seu inspirador fon el Conseller de cultura [[Francesc Bosch Morata]], del [[Partit Valencianista d'Esquerra]].
 +
 
 +
L'Institut d'Estudis Valencians fon fundat en l'any [[1937]]. El seu primer director fon el rector de l'[[Universitat de Valéncia]] [[José Puche Álvarez]].
 +
 
 +
En el moment de la seua fundació es varen formar quatre seccions:
 +
 
 +
* Secció  Històrica-Arqueològica.
 +
* Secció Filològica.
 +
* Secció de Ciències.
 +
* Secció d'Estudis Econòmics.
 +
 
 +
=== Entitat normativa ===
 +
 
 +
L'Institut d'Estudis Valencians (INEV) fon una entitat fundada durant la [[II República Espanyola|II República]] i tingué, provissionalment, la potestat, la llegalitat i l'autoritat normativa de la [[llengua valenciana]] durant el règim republicà tenint la consideració d'acadèmia i els seus membres reconeguts com a acadèmics.
    
=== Refundació ===
 
=== Refundació ===
No sera fins a l'any [[1980]] quan el IEV recupere la seua activitat i siga refundat per diversos intelectuals valencianistes, entre els que podem destacar a Pasqual Barrachina, [[Emili Beüt]], Jesus Lopez i Sancho, Josep Senis, [[J. Mari Montañana]], Bono i Barber, Agusti Alaman, etc. En eixe any inicia una fecunda activitat de cursos, excursions i estudis de la geografia valenciana.
+
 
 +
No serà fins a l'any [[1980]] quan el IEV recupere la seua activitat i siga refundat per diversos intelectuals valencianistes, entre els que podem destacar a Pasqual Barrachina, [[Emili Beüt]], Jesus Lopez i Sancho, Josep Senis, [[J. Mari Montañana]], Bono i Barber, Agustí Alaman, etc. En eixe any inicia una fecunda activitat de cursos, excursions i estudis de la geografia valenciana.
    
=== Actualitat ===
 
=== Actualitat ===
 +
 
En l'actualitat l'Institut d'Estudis Valencians consta de tres seccions<ref>[http://www.inev.org/index.php/val/l-institut-hui L'institut hui]</ref>:
 
En l'actualitat l'Institut d'Estudis Valencians consta de tres seccions<ref>[http://www.inev.org/index.php/val/l-institut-hui L'institut hui]</ref>:
   −
*Historia, Llengua i Etnografia.  
+
* Història, Llengua i Etnografia.  
*Mig ambient, Desenroll sostenible i Salut.  
+
* Mig ambient, Desenroll sostenible i Salut.  
*Comunicació i Noves tecnologies.
+
* Comunicació i Noves tecnologies.
 +
 
 +
Actualment l'Institut d'Estudis Valencians està presidit per [[Ferran Ribes i Blasco|Ferran Ribes]].
   −
Actualment l'Institut d'Estudis Valencians està presidit per [[Ferran Ribes]].
+
Aixina mateix, l'Institut se compon de 25 membres de número, de la figura de membres colaboradors que s'incorporen a les distintes seccions i de membres corresponents en quantes poblacions s'estime oportú.
   −
Aixina mateix, l'Institut se compon de 25 membres de numero, de la figura de membres colaboradors que s'incorporen a les distintes seccions i de membres corresponents en quantes poblacions s'estime oportú.
+
Entre les activitats que realisa l'Institut d'Estudis Valencians tenen interés prioritari les següents:
   −
Entre les activitats que realisa l'Institut d'Estudis Valencians tenen interes prioritari les següents:
+
* Cultiu de la [[llengua valenciana]] per mig del seu estudi,
* Cultiu de la Llengua Valenciana per mig del seu estudi,
+
* Sessions de treball,
* Sesions de treball,
+
* Viages en l'objectiu de conéixer les característiques geogràfiques, les costums i tota classe de manifestacions artístiques i folclòriques,
* Viages en l'objectiu de conéixer les característiques geogràfiques, les costums i tota classe de manifestacions artistiques i folcloriques,
+
* Seminaris i cursos de divulgació i conferències,
* Seminaris i cursos de divulgació i conferencies,
   
* Proyeccions, concursos i actes de caràcter anàlec
 
* Proyeccions, concursos i actes de caràcter anàlec
 
* Publicacions, etc.
 
* Publicacions, etc.
   −
Actualment l'IEV desenrolla un Cicle de conferencies sobre temàtiques valencianes, un Curs sobre Historia Valenciana i unes Jornades Mig Ambientals, totes en una periodicitat anual, junt a la promoció d'atres actes culturals diversos.
+
Actualment el IEV desenrolla un Cicle de conferències sobre temàtiques valencianes, un Curs sobre Història Valenciana, un Curs de Llengua Valenciana i unes Jornades Mig Ambientals, totes en una periodicitat anual, junt a la promoció d'atres actes culturals diversos.
 +
 
 +
=== Membres ===
 +
 
 +
El capítul segon dels Estatuts de l'Institut d'Estudis Valencians regula les modalitats de membres: numeraris, colaboradors, corresponents i protectors.
 +
 
 +
* Els membres numeraris tenen caràcter llimitat, no excedint de vinticinc. Integren l'Assamblea General i participen de l'orgue de representació: Junta Directiva.
 +
* Els membres colaboradors s'agregaran a les seccions, per caràcter permanent o per a determinats estudis.
 +
* Els membres corresponents són de caràcter illimitat. Es designaran per població.
 +
* Els membres protectors són els que ajuden a l'IEV econòmicament de forma periòdica o, be, per donatius.
 +
 
 +
== 75 Aniversari (1937-2012) ==
 +
 
 +
L'Institut d'Estudis Valencians fon creat en [[febrer]] de l'any [[1937]], en plena [[Guerra Civil espanyola|guerra civil]], per un decret del Consell Provincial de Valéncia, per al conreu i propagació de la [[Cultura valenciana]], i en la finalitat de ''ser base de la nostra renaixença cultural''. L'Institut d'Estudis Valencians celebrà en l'any [[2012]] el seu 75 Aniversari.
 +
 
 +
== Cites ==
 +
 
 +
{{Cita|La llei de creació de la [[Acadèmia Valenciana de la Llengua|AVLL]] diu que la seua obligació es mantidre la tradició oral i lexicogràfica de la [[Llengua Valenciana|llengua Valenciana]], en canvi l'única tradició que pareix que seguixquen és la que marca l'[[Institut d'Estudis Catalans]] i aixina ho reconeix el seu president [[Ramón Ferrer Navarro|Ramón Ferrer]]. Volguerem que mos explicara algun eminent filòlec de dita acadèmia de hon se han tret ells que la CH i el articul neutre LO no existixen en Valencià quan apareix en tots els llibres i documents des del [[Sigle XIII|s.XIII]]. Fet que deuria ser denunciable i s'ha denunciat pero el poder català ha fet la seua faena per a que tot seguixca igual, un clar eixemple el tenim en el llibre escrit en [[1493]] i titulat "Lo Caballer" per Pons de Menaguerra i que en u de tants capítuls diu lo següent: "E aXimateiX val, segons es dit, si per qualsevol cars Lo scut era esclafat, partit o trocejat, axi que per tal desmarCHament no pogues tornar a junyer, remetent açò a arbitre del jutge". Està clar en este text que existix una clara diferència entre com es pronuncia i llig la x i la ch de la mateixa manera que es fa en el Valencià actual i no com fan els científics de la AVLl que li apliquen la "x" a tot i es queden tan panchos, i lo mateix passa en l'artícul "Lo" tant utilisat actualment en l'Idioma Valencià. Des d'ací retem a qualsevol filòlec a que afirme lo contrari...|Font del text ''Lo Caballer: Els Caballers del [[Regne de Valéncia]]'' (Institut d'Estudis Valencians) 2013}}
    
== Referències ==
 
== Referències ==
Llínea 44: Llínea 77:     
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
*[http://www.inev.org/ Portal de l'IEV]
+
*[https://www.inev.org/ Portal de l'IEV]
 
      
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
 
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
23 644

edicions

Menú de navegació