Diferència entre les revisions de "Araucària"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 14: Llínea 14:
 
== Usos ==
 
== Usos ==
  
Tradicionalment els pinyons eren una font d'aliment per els habitants de les regions a on creixen de forma natural. La [[fusta]] d'araucària també és força apreciada, Algunes de les espècies s'utilisen en jardineria.
+
Tradicionalment els pinyons eren una font d'aliment per els habitants de les regions a on creixen de forma natural. La [[fusta]] d'araucària també és molt apreciada i algunes de les espècies s'utilisen en jardineria.
  
  
Llínea 21: Llínea 21:
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Arbres]]
 
[[Categoria:Arbres]]
 
 
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
{{traduït de|ca|All}}
 
{{traduït de|ca|All}}

Revisió de 17:06 22 ago 2015

L'Araucària és un gènero de plantes en flor de la família Araucariaceae.


Descripció

Són arbres pinòpsids i perennifolis en un tronc massiu que segons l'espècie pot arribar a alçades de 30-80 m. Les branques s'estenen de forma horisontal i les fulles són en forma d'agulla, típica de les coníferes.

Generalment les araucàries són dioiques, en pinyes mascles i femelles en arbres separats. Ocasionalment, pero, hi ha arbres monoics o arbres que canvien de sexe en l'edat. Les pinyes femelles són globuloses i poden tindre de 7 a 25 cm de diàmetro segons l'espècie. Contenen 80-200 llavors comestibles, similar als pinyons. Les pinyes mascles són més menudes, de 4 a 10 cm de llagaria i entre 1.5-5 cm d'amplària.

N'hi ha 19 espècies dividides en dos seccions. Es troben a certes zones de l'Hemisferi Sur, en la més gran diversitat a Nova Caledònia. El nom del gènero prové de "Araucano", el nom en que els colonisadors espanyols denominaven als Mapuches de Chile.

Usos

Tradicionalment els pinyons eren una font d'aliment per els habitants de les regions a on creixen de forma natural. La fusta d'araucària també és molt apreciada i algunes de les espècies s'utilisen en jardineria.

Referències