Diferència entre les revisions de "Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' (Xàtiva, 22 d'abril de 1761Lisboa, 8 de juliol de 1827), més conegut com...»)
 
 
(No es mostren 11 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] [[Lisboa]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a "Taquígraf Martí" fon un gravador, estenógraf, criptógraf i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la ploma estilogràfica.
+
{{Biografia|
 +
| nom = Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora
 +
| image = [[File:Francisco de Paula Marti Mora.jpg|250px|Francisco de Paula Marti Mora]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc
 +
| data_naix = [[22 d'abril]] de [[1761]] 
 +
| lloc_naix = [[Xàtiva]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[8 de juliol]] de [[1827]]
 +
| lloc_mort = [[Lisboa]], [[Portugal]]
 +
}}
 +
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] - † [[Lisboa]], [[Portugal]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a '''Taquígraf Martí''' fon un gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la [[ploma estilogràfica]]. Francesc de Paula fon el creador de la [[taquigrafia]] espanyola.
  
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en Xàtiva, en el si d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
+
== Biografia ==
  
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul “Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú.
+
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en la població valenciana de Xàtiva, en el d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
  
En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere (arquitecte) i Enric Cuartero Horta, escultor, autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí  Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
+
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul ''Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú''.
  
Actualment te dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la de Xàtiva.
+
Inventor de la ploma estilogràfica difosa per les firmes angleses Schaeffer i Parker.
  
 +
== Reconeiximents ==
 +
 +
* En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere Cuartero Horta (arquitecte) i Enric (escultor), autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí  Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
 +
* Actualment té dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la seua població natal, [[Xàtiva]].
 +
 +
== Vore també ==
 +
 +
* [[Estenografia]]
 +
* [[Taquigrafia]]
 +
* [[Ploma estilogràfica]]
 +
 +
== Referències ==
 +
* Diccionario biográfico del Trienio Liberal, Madrid: El Museo Universal, 1991, p. 410
 +
* Ezquerra del Bayo, Joaquín, Retratos de la familia Téllez-Girón, nouenos duques de Osuna, Madrid, Blass, S. A. Tipográfica, 1934
 +
* «Shorthand», en la Encyclopædia Britannica, edición de [[1911]] (en [[anglés]])
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
 +
* Andioc, René . «El Dos de Mayo de Martí», en ADE (Asociación de Directores de Escena de España), número 120, abril–junio de 2008
 +
* Barrena, Clemente, Matilla, José Manuel y Villena, Elvira, Fernando Selma, el grabado al servicio de la cultura ilustrada, Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, 1993, ISBN 84-766-4388-8, p. 138
 +
* Idiáquez, Florencia . «Francisco de Paula Martí Mora», en ADE-Teatro, número 120, abril–junio de 2008
 +
* Faulmann, Karl, Geschichte und Litteratur der Stenographie, Wien: A. Pichlers Wittwe & Sohn, 1895 (OCLC 38709830)
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
* [https://escribirycorregir.com/quien-fue-el-creador-de-la-pluma-estilografica/ ¿Quién fue el creador de la pluma estilográfica o pluma-fuerte? Escribir y corregir]
 +
* [https://alpoma.net/tecob/?p=11177 Francisco de Paula Martí, inventor de la pluma estilográfica - Tecnología obsoleta]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Inventors]]
 
[[Categoria:Inventors]]
Llínea 14: Llínea 54:
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 +
[[Categoria:Sigle XVIII]]
 +
[[Categoria:Sigle XIX]]

Última revisió del 16:41 21 abr 2024

Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora
Francisco de Paula Marti Mora
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc
Naiximent: 22 d'abril de 1761
Lloc de naiximent: Xàtiva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 8 de juliol de 1827
Lloc de defunció: Lisboa, Portugal

Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora (Xàtiva, 22 d'abril de 1761 - † Lisboa, Portugal, 8 de juliol de 1827), més conegut com a Taquígraf Martí fon un gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc valencià, inventor de la ploma estilogràfica. Francesc de Paula fon el creador de la taquigrafia espanyola.

Biografia[editar | editar còdic]

Introductor de l'estenografia en Espanya, naixqué en la població valenciana de Xàtiva, en el sí d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.

Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en Madrit en l'any 1803, en el títul Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú.

Inventor de la ploma estilogràfica difosa per les firmes angleses Schaeffer i Parker.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

  • En el Parc del Retir de Madrit s'erigí en l'any 1961 un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere Cuartero Horta (arquitecte) i Enric (escultor), autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text llatí: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
  • Actualment té dedicat un carrer en la ciutat de Valéncia i en la seua població natal, Xàtiva.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • Diccionario biográfico del Trienio Liberal, Madrid: El Museo Universal, 1991, p. 410
  • Ezquerra del Bayo, Joaquín, Retratos de la familia Téllez-Girón, nouenos duques de Osuna, Madrid, Blass, S. A. Tipográfica, 1934
  • «Shorthand», en la Encyclopædia Britannica, edición de 1911 (en anglés)

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Andioc, René . «El Dos de Mayo de Martí», en ADE (Asociación de Directores de Escena de España), número 120, abril–junio de 2008
  • Barrena, Clemente, Matilla, José Manuel y Villena, Elvira, Fernando Selma, el grabado al servicio de la cultura ilustrada, Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, 1993, ISBN 84-766-4388-8, p. 138
  • Idiáquez, Florencia . «Francisco de Paula Martí Mora», en ADE-Teatro, número 120, abril–junio de 2008
  • Faulmann, Karl, Geschichte und Litteratur der Stenographie, Wien: A. Pichlers Wittwe & Sohn, 1895 (OCLC 38709830)

Enllaços externs[editar | editar còdic]