Diferència entre les revisions de "Hispanic Society of America"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «La '''Hispanic Society of America''' o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'...»)
 
(Text reemplaça - 'medieval' a 'migeval')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(No es mostren 19 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 +
[[File:HispanicSocietyofAmerica.jpg|thumb|250px|Hispanic Society of America]]
 +
 
La '''Hispanic Society of America''' o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'[[Espanya]], [[Hispanoamèrica]] i [[Portugal]], que es troba en la ciutat de [[Nova York]].
 
La '''Hispanic Society of America''' o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'[[Espanya]], [[Hispanoamèrica]] i [[Portugal]], que es troba en la ciutat de [[Nova York]].
  
Fundada per Archer Milton Huntington el 18 de maig de [[1904]], obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en [[1908]], en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics medievals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.
+
[[File:Hispanic society, corte grande 00.JPG|thumb|250px|Interior del museu]]
 +
 
 +
[[File:Hispanic society, corte grande 01.JPG|thumb|250px|Atra vista de l'interior]]
 +
 
 +
[[File:SorollaRoomAtHSA.jpg|thumb|250px|Sala Sorolla]]
 +
 
 +
[[File:DonQuixoteFrieze.jpg|thumb|180px|Don Quijote]]
 +
 
 +
[[File:Hispanic society, ext. 01.JPG|thumb|250px|Estatua del Sit]]
 +
 
 +
[[File:Musica FIcta en la Hispanic Society of America.jpg|thumb|250px|Ensaig de concert]]
  
En l'any [[2017]], una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el [[Museu del Prat]] de [[Madrit]],​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.
+
Fundada per Archer Milton Huntington el [[18 de maig]] de l'any [[1904]], obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en l'any [[1908]], en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics migevals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.
 +
 
 +
En l'any [[2017]], una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el [[Museu del Prado]] de [[Madrit]],​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.
  
 
== Museu ==
 
== Museu ==
  
El museu conta en més de 800 pintures, 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de [[1850]].
+
El museu conta en més de 800 pintures, entre elles, la colecció de quadros de gran format del pintor [[Comunitat Valenciana|valencià]] [[Joaquín Sorolla]] titulada ''Visió d'Espanya'', 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de [[1850]].
  
 
== Biblioteca ==
 
== Biblioteca ==
  
La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de [[1701]], dels quals hi ha 250 [[Incunable|incunables]]; un d'ells és la ''editio princeps de la Celestina'' ([[Burgos]], [[1499]]). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor [[Juana Inés de la Cruz]], la primera edició del [[El Quixot|Quixot]] i infinitat de rars impresos espanyols.  
+
La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de [[1701]], dels quals hi ha 250 [[Incunable|incunables]]; un d'ells és la ''editio princeps de la Celestina'' ([[Burgos]], [[1499]]). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor [[Juana Inés de la Cruz]], la primera edició del [[El Quixot|Quixot]] o la [[Biblia Valenciana]] de [[Bonifaci Ferrer]] i infinitat de rars impresos espanyols.
  
 
== Reforma i ampliació ==
 
== Reforma i ampliació ==
  
L'any [[2017]], es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.
+
En l'any [[2017]], es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.
  
 
== Membres honoraris ==
 
== Membres honoraris ==
  
Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] o a Enrique Granados,​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en [[1905]],​ entre molts uns atres.
+
Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] o a [[Enrique Granados]],​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en l'any [[1905]],​ entre molts uns atres.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
 
 +
* [[Biblia Valenciana]]
 +
* [[Joaquín Sorolla]]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Sociedad_Hisp%C3%A1nica_de_Am%C3%A9rica Hispanic Society of America en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Sociedad_Hisp%C3%A1nica_de_Am%C3%A9rica Hispanic Society of America en Wikipedia]
 +
* [http://hispanicsociety.org/es/ Pàgina de la Hispanic Society]
 +
* [http://valenciabonita.es/2017/01/16/el-tesoro-de-sorolla-en-new-york-los-14-lienzos-de-la-hispanic-society-of-america/ El tesoro de Sorolla en New York: los 14 lienzos de la Hispanic Society of America - Valencia Bonita]
 +
* [http://esclatdecultura.blogspot.com.es/2014/07/la-hispanic-society-ojos-de-un.html La Hispanic Society a ojos de un valenciano - Esclat de Cultura]
 +
* [https://www.culturavalenciana.es/la-hispanic-society-a-ulls-dun-valencia/ La Hispanic Society a ulls d’un valencià - Cultura Valenciana]
 +
 +
[[Categoria:Societats]]
 +
[[Categoria:Museus]]
 +
[[Categoria:Biblioteques]]
 +
[[Categoria:Estats Units]]

Última revisió del 22:45 28 ago 2023

Hispanic Society of America

La Hispanic Society of America o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'Espanya, Hispanoamèrica i Portugal, que es troba en la ciutat de Nova York.

Interior del museu
Atra vista de l'interior
Sala Sorolla
Don Quijote
Estatua del Sit
Ensaig de concert

Fundada per Archer Milton Huntington el 18 de maig de l'any 1904, obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en l'any 1908, en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics migevals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.

En l'any 2017, una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el Museu del Prado de Madrit,​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.

Museu[editar | editar còdic]

El museu conta en més de 800 pintures, entre elles, la colecció de quadros de gran format del pintor valencià Joaquín Sorolla titulada Visió d'Espanya, 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de 1850.

Biblioteca[editar | editar còdic]

La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de 1701, dels quals hi ha 250 incunables; un d'ells és la editio princeps de la Celestina (Burgos, 1499). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor Juana Inés de la Cruz, la primera edició del Quixot o la Biblia Valenciana de Bonifaci Ferrer i infinitat de rars impresos espanyols.

Reforma i ampliació[editar | editar còdic]

En l'any 2017, es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.

Membres honoraris[editar | editar còdic]

Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la Biblioteca Nacional d'Espanya o a Enrique Granados,​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en l'any 1905,​ entre molts uns atres.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]