Internet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Internet és un conjunt descentralisat de rets de comunicació interconectadas que utilisen la família de protocols TCP/IP, garantisant que les rets físiques heterogènees que la componen funcionen com una xàrcia llògica única, d'alcanç mundial. Els seus origens se remonten a l'any 1969, quan s'establí la primera conexió de computadores, coneguda com ARPANET, entre tres universitats en Califòrnia i una en Utah, Estats Units.

Un dels servicis que més èxit ha tengut en Internet ha segut la World Wide Web (WWW, o "la Web"), fins tal punt que és habitual la confusió entre abdós térmens. La WWW és un conjunt de protocols que permet, de forma senzilla, la consulta remota d'archius de hipertext. Esta fon un desenroll posterior (1990) i utilisa Internet com mig de transmissió.

Existixen, per tant, molts atres servicis i protocols en Internet, apart de la Web: la remesa de correu electrònic (SMTP), la transmissió d'archius (FTP i P2P), les conversacions en llínea (IRC), la mensageria instantànea i presència, la transmissió de contingut i comunicació multimèdia -telefonia (Voip), televisió (IPTV)-, els bolletins electrònics (NNTP), l'accés remot ad atres dispositius (SSH i Telnet) o els jocs en llínea.