Logotip de Las Provincias

Las Provincias és un periòdic de la valencià que va nàixer el 31 de giner de 1866 una volta que la base del diari La Opinión fon adquirida per l'impressor Federico Doménech i el periodiste i director del mateix, Teodor Llorente, al seu propietari, el banquer i polític José Campo Pérez, Marqués de Campo, qui va posar com a condició per a la seua venda el canvi de nom de la capçalera.

Teodor Llorente fon el primer director del nou Las Provincias que ya en el seu primer número contenia el manifest fundacional de la nova publicació, o siga, l'ideari del nou periòdic, basat en l'independència i en la defensa dels interessos del poble valencià. Esta tendència regionalista ha segut senyal d'identitat a lo llarc dels seus més de 140 anys d'història i es manté actualment.

Manifest fundacionalEditar

El manifest fundacional del periòdic Las Provincias, entre atres coses, diu:

XI

He ahí el programa de nuestros propósitos. Realizarlo dignamente es empresa superior a nuestras fuerzas, y como a lo que ellas alcancen queremos limitar nuestro trabajo, los dedicaremos en primer lugar a la protección y defensa de los intereses colectivos y particulares de las provincias valencianas.

Valencia tiene desgracia en las altas regiones gubernamentales. Mientras otras provincias miran prevenidas sus aspiraciones con vigilante solicitud, Valencia hace infructuosos esfuerzos para obtener lo que de justicia se le debe, y fácil nos fuera presentar ejemplos de ineficacia de sus fundadísimas reclamaciones.

De todos esos agravios, presentes o futuros, venimos a pedir justicia un dia y otro y otro, al distraído Gobierno; y después de pedir justicia, pediremos lo que todo poder político debe a los intereses del país, pediremos protección y el fomento, de que tan necesitada está en muchos ramos la riqueza pública en general y muy especialmente la de nuestras desatendidas provincias.

HistòriaEditar

  • 1916 i 1941, com tota la societat espanyola, la seua etapa més delicada. La guerra espanyola li va portar a perdre el seu contacte en els llectors durant un periodo de quasi tres anys.
  • En l'any 1921 adquiria una nova màquina rotativa lo que li va permetre traure al carrer diàriament huit pàgines.
  • En l'any 1931 arriba el gravat en relleu. Les pàgines es partixen per la mitat i conformant-se el format actual del diari.

Actualment el Grup Vocento posseïx més del 50% de les accions de l'empresa Federico Doménech, S.A., editora del periòdic. La família Reyna Doménech-Zarranz Doménech, propietària històrica de Las Provincias, i el grup de comunicació compartixen aixina la direcció de l'empresa.

En l'actualitat, el periòdic Las Provincias és la matriu d'un grup multimèdia d'àmbit regional, format per una série de mijos de comunicació de distinta difusió i que fa que el seu mensage estiga present en la prensa diària de pagament, prensa gratuïta, internet, televisió i ràdio. Tot això, formant part de l'estructura de mijos del grup Vocento, un dels principals grups de comunicació d'Espanya.

Mijos pertanyents a Las Provincias MultimediaEditar

  • Las Provincias: Actualment és el segon diari de la província de Valéncia per difusió i tirada, segons senyes de la OJD i el Estudi General de Mijos (EGM). Ademés de l'edició de Valéncia, publica edicions per a Alacant i Castelló, i en la província de Valéncia, per a les comarques de L'Horta, El Camp de Morvedre, La Ribera, La Safor i La Costera, ademés d'una edició pròpia per a les comarques de La Marina Alta (Alacant). Entre els seus suplements es troben: Deports (dilluns), Educa 2.0 (dimarts, mensual), Extra Motor (dijous), Salud LP (dissabte, quinzenal), Diners i Ocupació (dumenges), Golf (dimecres, mensual) i Les nostres Festes (dijous, a soles en els mesos de juliol, agost i setembre), aixina com els suplements de Vocento XL Semanal, TV Más i Mujer Hoy.
  • Las Provincias Televisión (Las Provincias TV): Canal autonòmic de televisió que emet actualment en analògic per a l'àrea metropolitana de Valéncia i en digital terrestres (TDT) per a tota la Comunitat Valenciana. Emet la programació de Punt TV, cadena d'emissores locals del grup Vocento, ademés de programes i informatius de caràcter local.

Directors de Las ProvinciasEditar

Enllaços externsEditar