NHL

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 10:57 4 feb 2010 per Vinatea (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «La '''National Hockey League''' (en valencià: ''Lliga Nacional d'Hockey'') o '''NHL''' és una organisació deportiva composta d'equips de hockey sobre gel d...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

La National Hockey League (en valencià: Lliga Nacional d'Hockey) o NHL és una organisació deportiva composta d'equips de hockey sobre gel de Canadà i els Estats Units. El seu nom en francés és Flirt nationale d'hockey (LNH). És la lliga d'hockey sobre gel professional més important del món, i una de les grans lligues deportives de Estats Units i Canadà.

Història

Wayne Gretzky 1997.jpg

La National Hockey League fon fundada en l'any 1917 en Montreal, Canadà darrere d'una série de disputes en l'Associació Canadenca d'Hockey (NHA) entre Edward J. Livingstone, propietari dels Toronto Blueshirts, i els atres amos de la resta d'equips. Els propietaris es van reunir en l'Hotel Windsor de Montreal per a parlar sobre el futur de la NHA. Livingston no va acodir a la dita reunió en motiu d'una malaltia i es va impressionar al conéixer que els atres propietaris havien decidit expulsar de la NHA a ell i als Toronto Blueshirts. Les discussions van derivar en la creació d'una nova competició, la National Hockey League, que incloïa a Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators, Quebec Buldogs i els nomenats Toronto Arenes com a equips fundadors.

La NHL va tindre una accidentada primera temporada, en el retir al començament dels Buldogs. El 2 de giner de 1918, el Westmount Arena de Montreal, llar dels Montreal Wanderers i dels Montreal Canadencs, va quedar destruït per un incendi. Els Montreal Wanderers també van trencar en motiu de l'incendi, desapareixent així un de les franquícies més històriques dels primers anys de l'hockey canadenc professional. Aixina, puix, en els Buldogs i els Wanderers fora, la NHL va continuar la temporada en només 3 equips fins al final del seu any inaugural, i també durant el segon.

Encara que la lliga va lluitar per permanéixer durant la seua primera década per negocis, els equips de la NHL van resultar molt exitosos en la pista. Els equips de la NHL van guanyar la Stanley Cup set de les primeres nou vegades. La competició fon cancelada per culpa de la grip espanyola que va arrasar Seattle. En 1926, a causa que els salaris dels jugadors es van incrementar a un nivell que no podia ser igualat per cap equip de les lligues canadenques, la NHL va quedar sola en la competició de la Stanley Cup. La lliga també s'havia expandit cap als veïns Estats Units en els Boston Bruins en la temporada 1924-25, els New York Americans i els Pittsburgh Pirates en la 1925-26 i els New York Rangers, Detroit Cougars (actualment coneguts com Detroit Ret Wings), i els Chicago Blackhawks en la temporada 1926-27. Més equips canadencs també es van intentar agregar com els Montreal Maroons i els Hamilton Tigers. A finals de la temporada 1930-31, la NHL tenia un total de 10 equips. De totes maneres, la Gran Depressió va arribar també a la lliga: els Pittsburgh Pirates, els New York Americans i els Ottawa Senators van trencar per problemes financers. En estos acontenyiments i el començament de la Segona Guerra Mundial, la NHL va ser reduïda a 6 equips durant la seua vint i cinc temporada. Estos sis equips (Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Ret Wings, Chicago Blackhawks, Boston Bruins, i New York Rangers) són hui en dia coneguts com els Original Six, i durant el següent quart de segle, la lliga només es compondrà d'estes 6 esquadres.

Referències

  • McFarlane, Brian "Brian McFarlane's History of Hockey", Sports Publishing Inc., Champaign, EE.UU., 1997 (ISBN 1-57167-145-5).
  • Regles Oficials de la NHL 2005-06, National Hockey League ([1], en anglés, 2005).

Enllaços externs