Ampolla en Rubidi

El rubidi és un metal escàs de color blanc argentat moll i pesat que s'oxida en facilitat.

El seu símbol és Rb i el seu número atòmic és 85,45.

CaracterístiquesEditar

El rubidi és un metal alcalí bla, de color argentat blanc lluent que es bafa ràpidament a l'aire, molt reactiu. De la mateixa manera que els demés elements del grup 1 pot ardir espontàneament en aire en flama de color blau-violeta groguenc, reacciona violentament en l'aigua desprenent hidrogen i forma amalgama en mercuri. Pot formar aleacions en or, els demés metals alcalins, i antimoni i bismut.

El rubidi és un metal molt suau, dúctil, de color blanc argentat.​ És el segon més electropositiu dels metals alcalins estables i es fon a una temperatura de 39,3 °C (102,7 °F). Com atres metals alcalins, el rubidi metàlic reacciona violentament en l'aigua.

AplicacionsEditar

El rubidi es pot ionisar en facilitat per lo que s'ha estudiat el seu us en motors iònics per a naus espacials, encara que el xenon i el cesi han demostrat una major eficàcia per a este propòsit. S'utilisa principalment en la fabricació de cristals especials per a sistemes de telecomunicacions de fibra òptica i equips de visió nocturna. Atres usos són:

  • Recobriment de fotoemisors de telur-rubidi en cèlules fotoeléctrique i detectors electrònics.
  • Afinador de buit, getter, (substància que absorbix les últimes traces de gas, especialment oxigen) en tubos de buit per a assegurar el seu correcte funcionament.
  • Component de fotorresistències (o LDR, Light dependant resistors, resistències depenents de la llum), resistències en les que la resistència elèctrica varia en l'allumenament rebut.
  • En medicina per a la tomografía per emissió de positrons, el tractament de l'epilèpsia i la separació per ultracentrifugat d'àcit núcleic i virus.
  • Decorregut de treball en turbines de vapor.
  • El RbAg4I5 té la major conductivitat elèctrica coneguda a temperatura ambiente de tots els cristals iònics i podria usar-se en la fabricació de bateries en forma de primes làmines entre atres aplicacions elèctriques.
  • S'estudia la possibilitat d'amprar el metal en generadors termoelèctrics basats en la magnetohidrodinàmica de manera que els ions de rubidi generats a alta temperatura siguen conduïts a través d'un camp magnètic generant una corrent elèctrica.
  • Servix per a conseguir el color púrpura en els fòcs artificials.
  • En moltes aplicacions pot substituir-se pel cesi (o el compost de cesi corresponent) per la seua semblança química.

ReferènciesEditar

BibliografiaEditar

  • Bolter, E.; Turekian, K.; Schutz, D. (1964). «The distribution of rubidium, cesium and barium in the oceans». Geochimica et Cosmochimica
  • Holleman, Arnold F.; Wiberg, Egon; Wiberg, Nils (1985). «Vergleichende Übersicht über die Gruppe der Alkalimetalle». Lehrbuch der Anorganischen Chemie (en alemà) (91–100 edición). Walter de Gruyter. ISBN 978-3-11-007511-3
  • William A. Hart. The Chemistry of Lithium, Sodium, Potassium, Rubidium, Caesium, and Francium

Enllaços externsEditar

Commons