Rudyard Kipling

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling.jpg
Nacionalitat: Britànic
Ocupació: Escritor i poeta
Naiximent: 30 de decembre de 1865
Lloc de naiximent: Bombai
Defunció: 18 de giner de 1946 (als 80 anys)
Lloc de defunció: Londres

Rudyard Kipling (Bombai, 30 de decembre de 1865-Londres, 18 de giner de 1936) fon un escritor i poeta britànic naixcut en l'Índia. Autor de relats, contes infantils, noveliste i poeta. Se li recorda pels seus relats i poemes sobre els soldats britànics en l'Índia i la defensa del imperialisme occidental, aixina com pels seus contes infantils.

Algunes de les seues obres més populars són la colecció de relats The Jungle Book (El llibre de la selva, 1894), la novela d'espionage Kim (1901), el relat curt The Man Who Would Be King (L'home que pogué ser rei, 1888), publicat originalment en el volum The Phantom Rickshaw, o els poemes Gunga Din (1892) i If— (Si..., 1895). Ademés varies de les seues obres han segut portades al cine.

En la seua época fon respectat com poeta i se li oferí el premi nacional de poesia Poet Laureat en 1895 (poeta llorejat), l'Orde de Mèrit del Regne Unit i el títul de sir de la Order of the British Empire (Cavaller de l'Orde de l'Imperi Britànic) en tres ocasions, honors que rebujà. No obstant acceptà el Premi Nobel de Lliteratura de 1907, el primer escritor britànic en rebre este guardó,[1] i el guanyador del premi Nobel de Lliteratura més jove fins la data.

Vida

Cerro Malabar. Vista de Bombai en la década de 1860

Infància de Kipling

Rudyard Kipling naixqué el 30 de decembre de 1865 en la ciutat de Bombai, en l'Índia (colònia britànica en aquell temps), fill d'Alice Kipling i John Lockwood Kipling. Sa mare era una dona vivaç,[2] i son pare, un oficial de l'eixercit britànic, ademés de expert escultor i canterer, i ensenyà escultura arquitectònica en la recent fundada Escola Jejeebhoy d'Art i Industria en Bombai.[2]

Referències

  1. Ficha biogràfica en BBC Historic Figures BBC.
  2. 2,0 2,1 Gilmour, David. 2002. The Long Recessional: The Imperial Life of Rudyard Kipling, Farrar, Straus, and Giroux, Nova York.

Enllaços externs


Predecessor:
Giosuè Carducci
Nobel prize medal.svg
Premi Nobel de Lliteratura

1907
Successor:
Rudolf Christoph Eucken