Edició de «Temps Universal Coordinat»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
'''Temps Universal Coordinat''', o '''UTC''', també conegut com a ''temps civil'', és la [[zona horària]] de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les atres zones horàries del món. És el successor del [[GMT]] (''Greenwich Mean Time'': Temps mig de l'observatori de [[Greenwich]], en [[Londres]]) encara que coloquialment algunes vegades se li nomena aixina. La nova denominació fon creada per a eliminar l'inclusió d'una localisació específica en un [[estàndart]] internacional, aixina com per a basar la mida del temps en els estàndarts atòmics, més que en els celests.
+
'''Temps Universal Coordinat''', o '''UTC''', també conegut com a ''temps civil'', és la [[zona horària]] de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les atres zones horàries del món. És el successor del [[GMT]] (''Greenwich Mean Time'': Temps mig de l'observatori de [[Greenwich]], en [[Londres]]) encara que coloquialment algunes vegades se li nomena aixina. La nova denominació fon creada per a eliminar l'inclusió d'una localisació específica en un [[estandart]] internacional, aixina com per a basar la mida del temps en els estandarts atòmics, més que en els celests.
  
A diferència del GMT, l'UTC no es definix pel [[sol]] o les [[estrela|estreles]], sino que es medix pels [[rellonges atòmics]]. Tenint en conte que la rotació de la [[Terra]] s'alentix, s'atrassa respecte del [[temps atòmic]]. L'UTC es sincronisa en el dia i la nit de [[UT1]], se li afigen o resten [[segons de salt]] (''leap seconds'') a finals de [[juny]] i de [[decembre]]. La posta en circulació dels segons de salt ve determinada pel [[Servici Internacional de Rotació de la Terra]], d'acort en les seues mides de la rotació de la Terra.
+
A diferència del GMT, l'UTC no es definix pel [[sol]] o les [[estrela|estreles]], sino que es medix per els [[rellonges atòmics]]. Tenint en conte que la rotació de la [[Terra]] s'alentix, s'atrassa respecte del [[temps atòmic]]. L'UTC es sincronisa en el dia i la nit de [[UT1]], se li afigen o resten [[segons de salt]] (''leap seconds'') a finals de [[juny]] i de [[decembre]]. La posta en circulació dels segons de salt ve determinada pel [[Servici Internacional de Rotació de la Terra]], d'acort en les seues mides de la rotació de la Terra.
  
 
== L'hora en Internet ==
 
== L'hora en Internet ==
Llínea 7: Llínea 7:
 
L'UTC és el sistema de temps amprat per molts estàndarts d'[[Internet]] i de la [[World Wide Web]]. El mateix servidor de [[L'Enciclopèdia en valencià]] utilisa UTC com a base per a la seua llista d'actualisacions d'artículs.
 
L'UTC és el sistema de temps amprat per molts estàndarts d'[[Internet]] i de la [[World Wide Web]]. El mateix servidor de [[L'Enciclopèdia en valencià]] utilisa UTC com a base per a la seua llista d'actualisacions d'artículs.
  
Els territoris l'hora dels quals coincidix en l'UTC són: [[Burkina Faso]], [[Costa d'Ivori]], [[Gàmbia]], [[Ghana]], [[República de Guinea]], [[Guinea Bissau]], [[Islàndia]], [[Libèria]], [[Mali]],  [[Mauritània]], [[Marroc]], [[Illa Santa Elena|Santa Elena]], [[Sant Tomé i Príncipe]], [[Senegal]], [[Serra Lleona]], [[Togo]], [[Illes Fèroe]] ([[Dinamarca]]), [[Illes Canàries]] ([[Espanya]]), [[Irlanda]],  [[Portugal]] i el [[Regne Unit]].
+
Els territoris l'hora dels quals coincidix en l'UTC són: [[Burkina Faso]], [[Costa d'Ivori]], [[Gàmbia]], [[Ghana]], [[República de Guinea]], [[Guinea Bissau]], [[Islàndia]], [[Libèria]], [[Mali]],  [[Mauritània]], [[Marroc]], [[Santa Helena]], [[São Tomé i Príncipe]], [[Senegal]], [[Serra Leone]], [[Togo]], [[Illes Fèroe]] ([[Dinamarca]]), [[Illes Canàries]] ([[Espanya]]), [[Irlanda]],  [[Portugal]] i el [[Regne Unit]].
  
 
== MET - Hora Central Mediterrànea ==
 
== MET - Hora Central Mediterrànea ==
Llínea 16: Llínea 16:
 
* [[Hora]]
 
* [[Hora]]
 
* [[Zona horària]]
 
* [[Zona horària]]
 
== Referències ==
 
* [https://hpiers.obspm.fr/iers/bul/bulc/bulletinc.dat «Bulletin C». International Earth Rotation and Reference Systems Service]
 
* Chester, Geoff (15 de junio de 2015). «Wait a second... 2015 will be a little longer». CHIPS: The Department of the Navy's Information Technology Magazine. Department of the Navy
 
* [https://library.si.edu/digital-library/book/annualreportofbo18861smit Fleming, Sandford (1886). «Time-reckoning for the twentieth century» Annual Report of the Board of Regents of the Smithsonian Institution (1): 345-366. Reprinted in 1889: 'Time-reckoning for the twentieth century']
 
* [http://maia.usno.navy.mil/ser7/tai-utc.dat «History of TAI-UTC». Time Service Dept., U.S. Naval Observatory. c. 2009]
 
 
== Bibliografia ==
 
* Allan, David W.; Ashby, Neil; Hodge, Clifford C. (1997). The Science of Timekeeping. Hewlett-Packar
 
* Finkleman, David; Allen, Steve; Seago, John; Seaman, Rob; Seidelmann, P. Kenneth (2011). «The Future of Time: UTC and the Leap Second». American Scientist 99 (July–August 2011): 312. Bibcode:2011arXiv1106.3141F. arXiv:1106.3141. doi:10.1511/2011.91.1
 
* McCarthy, Dennis D.; Seidelmann, P. Kenneth (2009). TIME From Earth Rotation to Atomic Physics. Weinheim: Wiley VCH. ISBN 978-3-527-40780-4
 
* Stephenson, F. R.; Morrison, L. V. (1995). «Long-term fluctuations in the Earth's rotation: 700 BC to AD 1990». Philosophical Transactions of the Royal Society A 351 (1695): 165-202. Bibcode:1995RSPTA.351..165S. S2CID 120718607. doi:10.1098/rsta.1995.0028.
 
  
 
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==
 
* El "Real Instituto y Observatorio de la Armada", en San Fernando, [[Cadis]]. http://www.roa.es determina l'hora oficial en [[Espanya]].
 
* El "Real Instituto y Observatorio de la Armada", en San Fernando, [[Cadis]]. http://www.roa.es determina l'hora oficial en [[Espanya]].
* Hora real: http://www.roa.es/cgi-bin/darhora
+
*Hora real: http://www.roa.es/cgi-bin/darhora
 +
 
 +
{{traduït de|ca|Temps_Universal_Coordinat}}
  
 
[[Categoria:Física]]
 
[[Categoria:Física]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!