Temps Universal Coordinat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Temps Universal Coordinat, o UTC, també conegut com a temps civil, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les atres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mig de l'observatori de Greenwich, en Londres) encara que coloquialment algunes vegades se li nomena aixina. La nova denominació fon creada per a eliminar l'inclusió d'una localisació específica en un estandart internacional, aixina com per a basar la mida del temps en els estandarts atòmics, més que en els celests.

A diferència del GMT, l'UTC no es definix pel sol o les estreles, sino que es medix per els rellonges atòmics. Tenint en conte que la rotació de la Terra s'alentix, s'atrassa respecte del temps atòmic. L'UTC es sincronisa en el dia i la nit de UT1, se li afigen o resten segons de salt (leap seconds) a finals de juny i de decembre. La posta en circulació dels segons de salt ve determinada pel Servici Internacional de Rotació de la Terra, d'acort en les seues mides de la rotació de la Terra.

L'hora en Internet

L'UTC és el sistema de temps amprat per molts estàndarts d'Internet i de la World Wide Web. El mateix servidor de L'Enciclopèdia en valencià utilisa UTC com a base per a la seua llista d'actualisacions d'artículs.

Els territoris l'hora dels quals coincidix en l'UTC són: Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, República de Guinea, Guinea Bissau, Islàndia, Libèria, Mali, Mauritània, Marroc, Santa Helena, São Tomé i Príncipe, Senegal, Serra Leone, Togo, Illes Fèroe (Dinamarca), Illes Canàries (Espanya), Irlanda, Portugal i el Regne Unit.

MET - Hora Central Mediterrànea

Per contra, els valencians nos trobem dins la nomenada Central European Time (també nomenada MET - Middle European Time). Com canviem l'hora dos voltes a l'any (avancem una hora en primavera i l'atrassem en la primavera d'hivern), en l'estiu, la nostra zona horària equival a UTC+2 (CEST), mentres que en l'hivern equival a UTC+1. Aixina, per eixemple, quan en l'estiu són les 13:00 UTC, en la Comunitat Valenciana són les 15:00 (UTC+2), i quan en l'hivern són les 9:00 UTC, en terres valencianes són les 10:00 (UTC+1).

Vore també

Enllaços externs