Tribunal Suprem d'Espanya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 08:05 28 oct 2019 per Xavier (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El Tribunal Suprem d'Espanya és l'orgue constitucional que culmina l'organisació del poder judicial en l'Espanya. Te la sèu en Madrit i és superior en tots els órdens, exceptuant lo que està dispost en matèria de garanties constitucionals. El Tribunal Suprem és el tribunal d'última instància (final) en tots els casos i les seues decisions només poden ser deixades sense efecte quan el Tribunal Constitucional, en aquelles matèries en que és competent, sentencia que els drets i llibertats continguts en la Constitució serien afectats. En tots els atres casos, la majoria, no és possible apelar o recórrer una decisió ferma del Tribunal Suprem. No obstant, en l'àmbit penal el Rei d'Espanya pot deixar sense efecte inclús les condenes impostes o ratificades pel tribunal Suprem, en eixercici del dret de gràcia que la Constitució reconeix, a proposta del Consell de Ministres.

El Tribunal coneix i decidix els processos de responsabilitat civil o penal contra el President i els Ministres del Govern de la Nació, els Senadors i Diputats de les Corts Generals, President i Magistrats del mateix Tribunal Suprem i Vocals del Consell General del Poder Judicial, President i Magistrats del Tribunal Constitucional i atres integrants d'altes institucions de l'Estat i de les comunitats autònomes. Ademés, coneix i decidix els processos d'ilegalisació de partits polítics, a instància exclusiva del Ministeri Fiscal o del Govern, requerit a això pel senat o el Congrés dels Diputats.

També coneix i decidix els recursos ordinaris i extraordinaris prevists per la Llei contra les resolucions dels tribunals inferiors. Finalment, coneix i decidix els atres processos que la Constitució o la Llei reserven a la seua competència.

Enllaços externs[editar | editar còdic]