Agència de Seguritat Nacional

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Seal of the U.S. National Security Agency.svg

La Agència de Seguritat Nacional (en anglés: National Security Agency o, per les seues sigles, NSA) és una agència d'inteligència a nivell nacional del Departament de Defensa dels Estats Units, baixe l'autoritat del Director de l'Inteligència Nacional. La NSA és responsable del monitoreig, recopilació i processament global de l'informació i senyes per a fins d'inteligència i contrainteligència nacionals i estrangers, i està especialisada en una disciplina coneguda com inteligència de senyals (SIGINT). La NSA també té la tasca de protegir les rets de comunicacions i els sistemes d'informació d'Estats Units.

Va ser creada en secret el 4 de novembre de 1952 pel president Harry S. Truman com a successor de la Armed Forces Security Agency (AFSA). La seua existència no va ser revelada fins a la década de 1970 en el marc d'una série d'investigacions del Comité Selecte del Senat d'Estats Units realisades per a depurar responsabilitats dins de les agència d'espionage nortamericans despuix d'una série d'abusos i escàndals.

L'agència es dedica a mantindre la seguritat dels sistemes de l'estat nortamericà. Les operacions de la NSA han segut motiu de crítiques i controvèrsies en descobrir-se l'espionage i vigilància al que va sometre a prominents figures en les protestes contra la Guerra de Vietnam i el seu espionage econòmic i a diversos líders. Els [[revelacions sobre la ret de vigilància mundial (2013-2015)|documents sobre programes de vigilància secreta]] trets a la llum per Edward Snowden en l'any 2013 varen demostrar que la NSA intercepta les comunicacions d'uns mil millons de persones en tot lo món i vigila les comunicacions dels teléfons mòvils de centenars de millons de persones, situant-la com un dels principals responsables de la ret de vigilància massiva. En Estats Units, recopila i almagasena els registres de cridades de tots els nortamericans.

Enllaços externs[editar | editar còdic]