Casa de Plantagenet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Armes dels Plantagenet entre 1199 i 1340.
Armes dels Plantagenet entre 1340 i 1405.

La Casa de Plantagenet va ser la dinastia reinant en Anglaterra entre 1154 i 1399. En acabant de que l'últim Plantagenet fora obligat a abdicar, la corona va passar a dos branques secundàries de la dinastia: primer la Casa de Lancaster i posteriorment la Casa de York. La dinastia va acabar finalment en 1485 en la mort de Ricardo III, donant començ al govern de la Casa de Tudor.

La dinastia té el seu orige en França, més precisament en el comtat d'Anjou. En 1127, Godofret V d'Anjou es va casar en Matilde, única filla del rei Enrique I d'Anglaterra.

En 1135, despuix de la mort d'Enrique I, Esteban de Blois, nebot del rei, es va fer coronar rei d'Anglaterra com Esteban I. No obstant, les lluites entre els partidaris d'Esteban i els de Matilde varen portar a una guerra civil, coneguda com "anarquia anglesa".

En 1151 el fill de Matilde i Godofret V d'Anjou, Enrique, va heretar el comtat d'Anjou despuix de la mort del seu pare, com Enrique I d'Anjou.

En 1153 Esteban va firmar el Tractat de Wallingford, per el que es posava fi a l'Anarquia Anglesa i es designava com a successor al fill de Matilde, el duc d'Anjou Enrique I, que seria coronat com Enrique II d'Anglaterra.

Reis d'Anglaterra

Arbre genealògic dels reis d'Anglaterra de la dinastia Plantagenet (en blava), incloent les branques colaterals dels Lancaster (en groc) i els York (en roig).

Casa de Plantagenet (branca principal)

Casa de Lancaster (branca secundària)

Casa de York (branca secundària)