Comunió anglicana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
La Rosa dels Vents, emblema oficial de la Comunió anglicana, simbolisa el seu alcanç mundial i naturalea descentralisada.

La Comunió anglicana és una afiliació mundial de Iglésies anglicanes. Com el seu nom sugerix, la Comunió anglicana és una associació d'estes Iglésies en plena comunió en la Iglésia d'Anglaterra i específicament en la seua arquebisbe primat, el arquebisbe de Canterbury. En 99 millons de membres, la Comunió anglicana és la tercera comunió més gran del món, despuix de la Iglésia catòlica romana i les Iglésies ortodoxes en comunió en Costantinoble.

El arquebisbe de Canterbury, cap religiós de l'Iglésia d'Anglaterra, no té cap autoritat formal anara de la seua jurisdicció, pero és reconegut com a cap simbòlic de la Comunió anglicana mundial. Entre els atres primats, ell és un primus inter pares, o «primer entre iguals». Si es compara a l'arquebisbe de Canterbury en atres líders religiosos, com el papa catòlic romà, per eixemple, açò és degut únicament al seu paper prominent i figuració en els mijos de comunicació, ya que no posseïx cap autoritat formal anara de la seua província. No obstant, les Iglésies no es poden considerar part de la Comunió anglicana a no ser que estiguen en completa comunió en ell.

Encara que no es consideren membres, alguns cossos no anglicans (ni per orige ni per tradició) han entrat en comunió en la Comunió anglicana en la seua totalitat o en alguna de les seues Iglésies constitutives en particular.

Existix també un número de comunitats d'orige i tradició anglicana que, no obstant, s'han separat d'una Iglésia membre de la Comunió anglicana. Han deixat aixina, per eixemple, d'estar en comunió en Canterbury, encara que poden estar en comunió en alguna atra província individual de la Comunió. No obstant, estos cossos es autodefinixen com a anglicans i són referits com a anglicans per l'arquebisbe de Canterbury. Molts són part del Moviment Anglicà de Continuació.

Enllaços externs[editar | editar còdic]