Director de cine

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El director de cine, Luis Beristain (Família Beristain) a la dreta, dicta direccions d'últim minut als actors i al seu equip, mentres es filma un drama en Londres.

Director de cine o cinematogràfic és la persona que dirigix la filmació d'una película, donant instruccions als actors, decidint la colocació de càmara, supervisant el decorat i el vestuari, i totes les atres funcions necessàries per a portar a bon terme el rodage.

Prèviament haurà intervingut en numeroses llabors, principalment la realisació del guió tècnic (enquadre, pla, moviments de càmara, objectiu i angulació), com la selecció dels actors o càsting i el restant de professionals, els escenaris naturals en que es rodarà la película, els decorats, o la redacció final del guió.

Història[editar | editar còdic]

L'importància que se li ha donat al director en l'història de cine és variada. Per eixemple, en l'época d'or de Hollywood, la persona més important en la creació d'una película era el productor, i el personage més rellevant era l'actor o l'actriu, sent considerat en la majoria dels casos el director merament com a tècnic que dirigia cada dia la filmació.

Fon primer en Europa i més tart en Estats Units a on el director fon adquirint major rellevància fins a arribar a considerar-ho com l'autor d'un film.

Director o realisador[editar | editar còdic]

El terme realisador es considera sinònim de director. En televisió el realisador és, generalment, qui dirigix la faç tècnica de gravació tant en estudi com en exteriors, mentres que el director o director general pot ser el responsable dels continguts d'un programa. Hi ha també un director de pis i un d'allumenació, de fotografia, etc. El realisador en el cine interpreta el guió, dirigix els actors, determina plans i anguls de càmara, llum, moviments de càmara i duració de la toma, entre atres coses, fent al realisador homòlec de director de cine.

El realisador és el responsable de plasmar en imàgens els continguts del guió d'una película o d'un programa de televisió.

En cine és el mateix que director, pero no ocorre lo mateix en televisió, ya que un director en televisió s'ocupa dels continguts i no complix la llabor equivalent al director de cine.

En Amèrica Llatina (igual que en els Estats Units) no existix l'expressió Realisador sino director o director general. En Espanya abdós títuls s'apliquen indistintament per a directors de cine mentres que el de realisador s'aplica als professionals que tenen funcions equivalents al del director cinematogràfic.

La formació del realisador de televisió és més àmplia. Inclou la de direcció cinematogràfica i requerix un major coneiximent i pràctica per a l'eixecució de programes en viu, tant en estudi com en exteriors en múltiples càmares. Esta tasca implica el control simultàneu d'equips electrònics molt sofisticats i la coordinació d'atres professionals que colaboren en l'estudi, control tècnic, unitats mòvils i estacions de televisió (camarógrafs, grafistes, allumenadors, escenógrafs, tècnics de so, mescladors, tècnics de VTR, tècnics d'enllaços, ingeniers, etc.)

L'expressió prové del terme "realisáteur", usat en França tant en cine com en televisió per als directors.

Vore també[editar | editar còdic]