Discussió:Batalla d'Almansa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Sobre l'articul

Una visió un poc menys apassionada, mostrant alguns punts de vista diferents, pense, baix el meu punt de vista personal, que seria interessant en este articul.

Es cert, tal i com afirma l'artícul, que el pancatalanisme ha exagerant i deformat certes coses sobre els Maulets i els Botiflers, enaltint a uns i dimonisant a atres, pero a banda d'esta polèmica puntual, n'hi han coses que son certes i reals. Es cert que la llengua valenciana no es va prohibir explícitament en cap llei després de la pèrdua dels Furs, pero també es cert que "de facto" Felip V envià a montó de funcionaris castellans a treballar al Regne de Valencia, en la qual cosa, castellanisa obligatòriament als administrats (els valencians), que han de parlar en la llengua dels administradors (castellans).

En realitat la decadència del valencià en este sentit, baix la meua opinio personal, pense que es un barrejat dels dos factors, castellanisacio obligada despres de la perdua dels Furs i abandonament per desídia (coentor, meninfotisme, etc) dels valencians. Lo ben cert, es que la Perdua dels Furs fon totalment negativa per al Regne de Valencia, ya que supon la fi de la seua independencia o autonomia o existència politica, com se li vullga dir, en tots els aspectes. El Regne de Valencia mor oficialment com a realitat politica quan li lleven els Furs. Que això comportara atres ventages noves o distintes, pot ser, no dic que no, pero res podrà compensar el final oficial o la mort del Regne de Valencia. Una volta mort el Regne, lo demés, es consolar-se, ya poc importa.

--Valencian 19:25, 2 oct 2009 (UTC)


Certament, segons eixa interpretació, l'incendi de Xàtiva pareix que fou totalment justificat--81.38.191.71 03:59, 7 gin 2008 (PST)

Amen a vore. L'articul no diu si fon o no justificat, l'articul diu que borbonics i austracistes, abdós va fer animalaes. Uns van fer la tropelia de cremar Xàtiva i atres van fer la falla en Morella, etc. No es una justificació es un fet.--Chimo 04:47, 7 gin 2008 (PST)