Epístola

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La paraula epístola (del llatí epistŏla, mat. sign.) segons el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) té diferents significats:

  • Carta o missiva que s'escriu a algú.
  • Composició poètica a modo de carta i en intenció moralisant, instructiva o satírica.
  • Rel. Cada una de les cartes escrites pels apòstols.
  • Rel. Part de la missa en la que es llig o canta alguna epístola catòlica.
  • Rel. Per extensió, orde sagrat del subdiaconat en el que es dona al clerc la facultat de cantar l'epístola en la missa.

Epístola és un sinònim de carta:​ un text en que la funció principal del qual és la comunicació entre el remitent o emissor (l'escritor que la redacta i envia) i el destinatari o receptor. L'us del terme sol implicar un registre cult o un context lliterari (el gènero epistolar).

En l'actualitat és un terme arcaic, per lo general restringit en el seu us a les cartes didàctiques sobre ètica o religió; i particularment per a referir-se a les obres del Nou Testament que reben el nom de "epístoles", i a on s'arrepleguen les escrites per alguns apòstols destinades a les comunitats cristianes primitives. Les tradicionalment atribuïdes a Pau de Tarso es coneixen com a "epístoles paulines" i el restant en el nom genèric de "epístoles catòliques" (és dir, "universals" o "generals").

Enllaços externs