Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3605 bytes afegits ,  22:53 24 març 2017
(Pàgina nova, en el contingut: «'''RedIRIS''' és la ret espanyola per a '''I'''nterconexió dels '''R'''ecursos '''I'''nformàtic'''S''' de les universitats i cen...»)
'''RedIRIS''' és la ret [[Espanya|espanyola]] per a '''I'''nterconexió dels '''R'''ecursos '''I'''nformàtic'''S''' de les universitats i centres d'investigació. Com tal proveïx de servicis de conexió a [[Internet]] a dites institucions. Va ser fundada en l'any [[1988]] com un proyecte del llavors Pla Nacional d'I+D del [[Ministeri d'Educació i Ciència d'Espanya|Ministeri d'Educació i Ciència]] en colaboració en [[Telefónica]] a través de la fundació [[Fundesco]] i actualment està gestionada per l'Entitat Pública empresarial [[Red.es]] i finançada pel [[Pla Nacional d'I+D+i]].

== Innovació: RedIRIS-NOVA==
[[Archiu:Huella de fibra de RedIRIS-NOVA.png|150px|dcha|thumb|Mapa de la ret de la fibra obscura.]]
[[Archiu:Nomenclatura de enlaces de RedIRIS-NOVA.png|150px|dcha|thumb|Nom dels enllaços de la fibra obscura.]]
RedIRIS-NOVA és la ret òptica d'alta capacitat de RedIRIS, que conecta les rets regionals de totes les comunitats autònomes i els principals centres d'investigació d'Espanya en el restant de rets acadèmiques internacionals i en especial les rets acadèmiques i d'investigació portuguesa FCCN i la ret d'investigació europea GÉANT. La fibra òptica permet desplegar fàcilment circuits de 10G o 40G i pronte de 100G, per un cost molt inferior al model de ret basat en estage de capacitat. Popularment esta fibra òptica es coneix com [[fibra obscura]].

RedIRIS-NOVA conecta més de 50 punts de presència entre sí, component una ret mallada sobre la qual es desplega la Ret Troncal IP de RedIRIS i les rets autonòmiques, per a permetre la colaboració entre els investigadors i el desplegament de servicis d'última generació.

El proyecte està finançat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenroll i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, cofinançat pel Programa Operatiu Societat del Coneiximent FEDER 2007-2013 (POEC) de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de l'Informació, i eixecutat per l'Entitat Pública Empresarial red.es, organisme encarregat de la gestió operativa de RedIRIS.

== Forja de Coneiximent Lliure ==

Entre els servicis que oferix està la Forja de Coneiximent Lliure de la Comunitat RedIRIS, que oferix a tota la comunitat un repositori per a desenrollar iniciatives lliures en l'entorn acadèmic-científic universitari.<ref>[https://forja.rediris.es/ Forja Lliure de RedIRIS]</ref> Esta Forja s'usa, per eixemple, com forja oficial en el [[Concurs Universitari de Software Lliure]].<ref> "Primer Concurs Universitari de Software Lliure", per P. Neira, A. Rei Botello, F.J. Jordà i R. Tovar. Actes de FLOSSIC 2007. Págs. 159-169 [http://www.uca.es/softwarelibre/publicaciones/actas_flossic PDF on-line]
</ref>

== Referències ==

{{listaref}}

== Enllaços externs ==
*[http://www.rediris.es RedIRIS]
**[http://www.rediris.es/gt/iris-libre IRIS-Lliure]
*[http://web.archive.org/web/http://sociedaddelainformacion.telefonica.es/jsp/articulos/detalle.jsp?elem=3890 Les rets acadèmiques en Espanya], artícul de Tomás P. de Miguel, director de RedIRIS, en el [http://www.telefonica.es/sociedaddelainformacion/ Bolletí de la Societat de l'Informació del Grup Telefónica].
*[http://www.redirisnova.es RedIRIS-NOVA Ret Alvançada de Comunicacions per a l'Investigació Espanyola]
**[http://www.geant.net/pages/default.aspx Proyecte GÉANT]
*[https://www.fccn.pt/pt/ Rets acadèmiques i d'investigació portuguesa FCCN]

[[Categoria:Rets informàtiques]]
[[Categoria:Grans instalacions científiques d'Espanya]]
[[Categoria:Software lliure]]
{{Traduït de|es|RedIRIS}}
344

edicions

Menú de navegació