Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1942 bytes afegits ,  15:10 4 abr 2017
Pàgina nova, en el contingut: «{{En desenroll}} El '''clima mediterràneu típic''', '''Csa''' en la classificació climàtica de Köppen, es caracterisa per estius secs i calorosos, en...»
{{En desenroll}}

El '''clima mediterràneu típic''', '''Csa''' en la [[classificació climàtica de Köppen]], es caracterisa per estius secs i calorosos, en temperatures miges per damunt dels 22ºC i hiverns humits i plujosos, en temperatures suaus. Com més fret és el més, més plujós resulta, i a l'inversa, com més calorós és el més, més sec resulta. El clima mediterràneu pròpiament dit és el que es dona en la major part de la costa mediterrànea, en l'excepció de [[Egipte]] i bona part de [[Líbia]] i [[Tunis]] on el clima desèrtic aplega a la costa.

Este patró és el propi de les costes de [[Itàlia]], [[Croàcia]], [[Montenegro]], [[Albania]], [[Grècia]], [[França]], [[Turquia]], [[Síria]], [[Líban]], [[Israel]], Noroest de [[Àfrica]] i [[Andalusia]].

==Espanya==
El clima mediterràneu típic afecta en [[Espanya]] al llitoral peninsular mediterràneu: [[Catalunya]], [[Balears]], [[Ceuta]], [[Melilla]] i la major part del llitoral de la [[Comunitat Valenciana]], [[Regió de Múrcia]] i de les províncies mediterrànees de [[Andalusia]]. La zona surest de la costa peninsular té [[clima mediterràneu sec]]. En el restant d'Espanya, en estar la costa orientada a l'est i protegida pel replanell castellà el règim de precipitacions es veu alterat i presenta habitualment els màxims a l'autumne i primavera, sent més sec l'hivern pero molt més plujós que l'estiu, per #lo que podríem parlar d'un clima mediterràneu típic de precipitacions equinoccials, ya que estes es concentren en les estacions intermiges en lloc de l'hivern. És el propi de ciutats com [[Barcelona]], [[Valéncia]], [[Màlaga]] i [[Palma de Mallorca]].

== Vejau també ==
*[[Clima mediterràneu]]
*[[Clima mediterràneu sec]]
*[[Clima mediterràneu continentalisat]]
*[[Clima#Classificació climàtica|Classificació climàtica]]

{{ORDENAR:Mediterràneu típic}}
[[Categoria:Tipoclimes]]
[[Categoria:Clima d'Espanya]]
2744

edicions

Menú de navegació