Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1467 bytes afegits ,  03:57 12 maig 2009
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
La '''''mocaorà''''' (mocadorada) es una festa tradicional valenciana celebrada cada [[9 d'Octubre]] que commemora que en la conquista de [[Jaume I]] de la [[Ciutat de Valéncia]], les dones valencianes oferiren fruites i verdures en agraïment. Hui dia els enamorats regalen a ses novies o esposes un mocador en fruites de massapà.
+
La '''''Mocaorà''''' (mocadorada) es una festa tradicional valenciana celebrada cada [[9 d'Octubre]] que commemora que en la conquista de [[Jaume I]] de la [[Ciutat de Valéncia]], les dones valencianes oferiren fruites i verdures en agraïment. Hui dia els enamorats regalen a ses novies o esposes un mocador en fruites de massapà.
 +
 
 +
En motiu de l'entrada del Rei Jaume I i la seua esposa la Reina Violant, el [[9 d'octubre]] de 1238, els valencians els varen oferir com a ofrena i vassallage, les fruites i verdures de la feraç horta valenciana.
 +
 
 +
En el transcorrer dels anys i per a festejar esta data, els Mestres Confiters varen crear en massapa una imitacio, tant de les fruites i verdures com de les piuletes i tronadors que es cremaven en esta celebracio, que presenten embolicada en el mocador tradicional. Esta mocadorà cada valencià li l'oferix a la seua esposa o novia com a reina del seu cor, per lo qual esta festivitat es equiparable a la festa de "San Valenti" o Dia dels Enamorats que es celebra en el restant de l'Espanya.
 +
 
 +
Aixina varen naixer estos postres ya fa mes de cinquanta anys, que es denominen "Mocaorà de Sant Donis" perque el dia 9 d'octubre es celebra la festivitat d'este Sant, patro del Gremi dels Mestres Confiters.
 +
 
 +
== Elaboracio ==
 +
En massapa, fet en parts iguals d'armela i sucre i rebaixat en ous, es formen unes barres farcides de rovell, que estirarém i doblarém per a donar-los la forma de piuleta: en una atra porcio igual es fa el tronador. Es couen i despres es decoren en sucre glass.
 +
 
 +
Les fruitetes s'elaboren manualment, en massapa de distints colors, segons la fruita que es vol imitar.
 +
La mocadorada consistix en preparar un tronador, una piuleta i diverses fruitetes de massapa. Despres s'embolica tot en un paper i posteriorment en un mocador.
 +
 
    
[[Categoria:Festes de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Festes de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Gastronomia de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Gastronomia de la Comunitat Valenciana]]

Menú de navegació