Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
No hi ha canvi en el tamany ,  15:05 22 feb 2018
m
Text reemplaça - 'tingut' a 'tengut'
Llínea 66: Llínea 66:  
[[Image:TAMAA ~1.PNG|thumb|200px|Tamany relatiu de les diferents partícules atòmiques]]
 
[[Image:TAMAA ~1.PNG|thumb|200px|Tamany relatiu de les diferents partícules atòmiques]]
   −
La concepció de l'àtom que s'ha tingut a lo llarc de l'història ha variat d'acort en els descobriments realisats en el camp de la física i la química. A continuació es farà una exposició dels models atòmics proposts pels científics de diferents époques. Alguns d'ells són completament obsolets per a explicar els fenòmens observats actualment, pero s'inclouen a manera de resenya històrica.
+
La concepció de l'àtom que s'ha tengut a lo llarc de l'història ha variat d'acort en els descobriments realisats en el camp de la física i la química. A continuació es farà una exposició dels models atòmics proposts pels científics de diferents époques. Alguns d'ells són completament obsolets per a explicar els fenòmens observats actualment, pero s'inclouen a manera de resenya històrica.
    
=== Model de Dalton ===
 
=== Model de Dalton ===
Llínea 101: Llínea 101:  
{{AP|Modelo atòmic de Rutherford}}
 
{{AP|Modelo atòmic de Rutherford}}
   −
Este model fon desenrollat pel físic [[Ernest Rutherford]] a partir dels resultats obtinguts en el que hui es coneix com el [[experiment de Rutherford]] en 1911. Representa un alvanç sobre el model de Thomson, ya que manté que l'àtom es compon d'una part positiva i una negativa, no obstant, a diferència de l'anterior, postula que la part positiva es concentra en un núcleu, el qual també conté virtualment tota la massa de l'àtom, mentres que els electrons s'ubiquen en una corfa orbitant al núcleu en òrbites circulars o elíptiques en un espai buit entre ells. A pesar de ser un model obsolet, és la percepció més comú de l'àtom del públic no científic.
+
Este model fon desenrollat pel físic [[Ernest Rutherford]] a partir dels resultats obtenguts en el que hui es coneix com el [[experiment de Rutherford]] en 1911. Representa un alvanç sobre el model de Thomson, ya que manté que l'àtom es compon d'una part positiva i una negativa, no obstant, a diferència de l'anterior, postula que la part positiva es concentra en un núcleu, el qual també conté virtualment tota la massa de l'àtom, mentres que els electrons s'ubiquen en una corfa orbitant al núcleu en òrbites circulars o elíptiques en un espai buit entre ells. A pesar de ser un model obsolet, és la percepció més comú de l'àtom del públic no científic.
 
Rutherford va predir l'existència del neutró l'any [[1920]], per eixa raó en el model anterior (Thomson), no es parla d'este.
 
Rutherford va predir l'existència del neutró l'any [[1920]], per eixa raó en el model anterior (Thomson), no es parla d'este.
  
109 548

edicions

Menú de navegació