Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
58 bytes afegits ,  19:47 12 jun 2018
m
Desfeta la revisió 136022 de Teniente (disc.)
Llínea 1: Llínea 1: −
'''Yayos''' és lo sobrenom en lo qual los [[fill]]s designen al [[pare]] i a la [[mare]] de sos pares, sent respectivament nomenats '''yayo''' i '''yaya'''. Los yayos formen una part important de la [[família extensa]] o de consanguinitat. En les cultures tradicionals, los yayos han tingut un rol clar en relació a la criança dels chiquets. Això ha tendit a desaparéixer en lo desenroll de la [[família nuclear]].
+
'''Yayos''' és el sobrenom en el qual los [[fill]]s designen al [[pare]] i a la [[mare]] de sos pares, sent respectivament nomenats '''yayo''' i '''yaya'''. Los yayos formen una part important de la [[família extensa]] o de consanguinitat. En les cultures tradicionals, los yayos han tingut un rol clar en relació a la criança dels chiquets. Això ha tendit a desaparéixer en el desenroll de la [[família nuclear]].
    
== Consanguinitat ==
 
== Consanguinitat ==
En ella es mostren los graus de funció del número de generacions interpostes a l'[[arbre genealògic]]. Aixina la relació pare-fill és de primer grau, mentres que la de yayo-net és de tercer grau. També es considera línea directa la que està constituïda per la série de graus entre persones que descendixen una d'una atra:  
+
En ella es mostren els graus de funció del número de generacions interpostes a l'[[arbre genealògic]]. Aixina la relació pare-fill és de primer grau, mentres que la de yayo-net és de tercer grau. També es considera línea directa la que està constituïda per la série de graus entre persones que descendixen una d'una atra:  
 
* ascendent (progenitors, yayos, etc.)  
 
* ascendent (progenitors, yayos, etc.)  
 
* descendent (fills, nets, etc.)  
 
* descendent (fills, nets, etc.)  
    
== Noms ==
 
== Noms ==
Lo tracte més familiar fa que la paraula «yayo» o «yaya» siga reemplaçada per termes més afectuosos i pròxims com: padrí, tata, abu, abue, güelo, neno, entre d'atres per al cas del yayo i padrina, nana, nona, abue, güela, abu, nena, bobe, mareta, mimi, entre d'altres per a les yayes.
+
El tracte més familiar fa que la paraula «yayo» o «yaya» siga reemplaçada per termes més afectuosos i pròxims com: padrí, tata, abu, abue, güelo, neno, entre d'atres per al cas del yayo i padrina, nana, nona, abue, güela, abu, nena, bobe, mareta, mimi, entre d'atres per a les yayes.
    
== Funcions dels yayos ==
 
== Funcions dels yayos ==
Lo paper dels yayos als nostres dies, on la majoria de pares treballen, és passar a cuidar de sos nets, en lo que s'ajuda a mantindre l'història familiar oral, acostumen a ser los que expliquen a sos nets tradicions i jocs antics i també com a reforç escolar.<ref>{{ref-llibre|títul=De profesión abuelo:ser abuelos hoy|llinage=Bernard Mainar|nom= Juan Antonio|editorial=Grao|any=2012|isbn=9788499804279|pàgines=pp.98-99}}</ref> La Dra. Gloria Ferrero ha senyalat que el rol de la abuelitat se vincula en «la funció de la transmissió del coneiximent generacional, del passat, los orígens», a l'hora que, al mantindre una relació en los nets menys tensa per les relacions d'autoritat que estos mantenen en sos pares, los yayos estan en millors condicions d'«escoltar, comprendre i sostindre a sos nets de vegades que sos pares no poden fer-ho...» Juguen d'este modo un paper essencial en lo procés de «transmissió intergeneracional», procés lligat estretament al de la construcció de l'identitat.<ref>{{ref-web|títul = La abuelidad como transmisión simbólica|llinage= Ferrero|nom= Gloria Adriana|editor= Psico-Mujer |url=http://psico-mujer.com.ar/articulos/articuloscientificos/la-abuelidad.htm|consulta = 11 de decembre de 2013}}</ref> En los casos en los quals los pares no poden fer-se'n càrrec adequat de sos fills, los yayos poden tindre el paper de mantenedors o tutors, per això des de 1998 l'ONG «Mensagers de la Pau» celebra cada 26 de juliol lo Dia del yayo.  
+
El paper dels yayos en els nostres dies, a on la majoria de pares treballen, és passar a cuidar dels seus nets, en lo que s'ajuda a mantindre l'història familiar oral, acostumen a ser los que expliquen als seus nets tradicions i jocs antics i també com a reforç escolar.<ref>{{ref-llibre|títul=De profesión abuelo:ser abuelos hoy|llinage=Bernard Mainar|nom= Juan Antonio|editorial=Grao|any=2012|isbn=9788499804279|pàgines=pp.98-99}}</ref> La Dra. Gloria Ferrero ha senyalat que el rol de la abuelitat se vincula en «la funció de la transmissió del coneiximent generacional, del passat, los orígens», a l'hora que, al mantindre una relació en els nets menys tensa per les relacions d'autoritat que estos mantenen en sos pares, los yayos estan en millors condicions d'«escoltar, comprendre i sostindre als seus nets de vegades que sos pares no poden fer-ho...» Juguen d'este modo un paper essencial en el procés de «transmissió intergeneracional», procés lligat estretament al de la construcció de l'identitat.<ref>{{ref-web|títul = La abuelidad como transmisión simbólica|llinage= Ferrero|nom= Gloria Adriana|editor= Psico-Mujer |url=http://psico-mujer.com.ar/articulos/articuloscientificos/la-abuelidad.htm|consulta = 11 de decembre de 2013}}</ref> En los casos en els quals els pares no poden fer-se'n càrrec adequat dels seus fills, els yayos poden tindre el paper de mantenedors o tutors, per això des de l'any [[1998]] la ONG «Mensagers de la Pau» celebra cada [[26 de juliol]] el Dia del yayo.  
   −
Existixen «Monuments als yayos», com lo que s'ha colocat al jardí de l'antic Convent de les Monges de [[Riba-roja de Túria]] ([[Valéncia]]). Lo monument, obra de l'artista alacantina Amparo Alonso Sanz, representa una parella de yayos donant de beure a son net en un cànter. Té unes dimensions similars a la figura humana en l'objectiu de dotar-lo de proximitat i ha sigut realisat en acer tallin, un material recobert d'una capa d'òxit superficial que ho protegix i ho fa especialment adequat per a estar a la intempèrie.
+
Existixen «Monuments als yayos», com el que s'ha colocat en el jardí de l'antic Convent de les Monges de [[Riba-roja de Túria]] ([[Valéncia]]). El monument, obra de l'artista alacantina Amparo Alonso Sanz, representa una parella de yayos donant de beure al seu net en un cànter. Té unes dimensions similars a la figura humana en l'objectiu de dotar-lo de proximitat i ha segut realisat en acer tallin, un material recobert d'una capa d'òxit superficial que el protegix i el fa especialment adequat per a estar a la intempèrie.
    
== Referències ==
 
== Referències ==
Llínea 18: Llínea 18:  
{{Autoritat}}
 
{{Autoritat}}
    +
[[Categoria:Societat]]
 
[[Categoria:Dinasties]]
 
[[Categoria:Dinasties]]
108 055

edicions

Menú de navegació