Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
54 bytes afegits ,  08:24 23 ago 2018
m
Llínea 309: Llínea 309:  
La primera sonda en visitar Mart fon la [[Marsnik 1]], que passà a 193,000 km de '''Mart''' el 19 de juny de [[1963]], sense conseguir enviar informació.
 
La primera sonda en visitar Mart fon la [[Marsnik 1]], que passà a 193,000 km de '''Mart''' el 19 de juny de [[1963]], sense conseguir enviar informació.
   −
La [[Mariner 4]] en [[1965]] seria la primera en transmetre des de les seues rodalies. Junt a les [[Mariner 6]] i 7 que aplegaren a Mart en [[1969]] a soles conseguiren observar un Mart ple de cràters i paregut a la [[Lluna]]. Fon el [[Mariner 9]] la primera sonda que conseguí situar-se en òrbita marciana. Realisà observacions en mig d'una espectacular tormenta de pols i fon la primera en aguaitar un Mart en canals que pareixien rets hídriques, vapor d'aigua en l'atmòsfera, i que sugeria un passat de Mart diferent. La primera nau en aterrisar i transmetre des de Mart és la soviètica [[Mars 3|Marsnik 3]], que tocà la superfície a 45ºS i 158ºO a les 13:50:35 GMT del 2 de decembre de [[1971]], si be poc despuix se estropejaria. Posteriorment ho farien les [[Viking 1]] i [[Viking 2]] en [[1976]]. La NASA va concloure com negatius el resultat dels seus experiments biològics. A pesar, en [[2007]] un mege de l'''Hospital Neuropsiquiàtric Borda'' en [[Buenos Aires]], [[Argentina]] va concloure que els experiments de les Viking I i Viking 2 foren consistents en la presencia de vida microbiana en la superfície del planeta, i va propondre una taxonomia que acomodaria l'existència d'este supost organisme marcià.<ref>Crocco, M. (2007), Els taxones majors de la vida orgànica i la nomenclatura de la vida en '''Mart''': primera classificació biològica d'un organisme marcià (ubicació dels agents actius de la Missió Vikingo de 1976 en la taxonomia i sistemàtica biològica). Electro-neurobiologia 15 (2), 1-34; http://electroneubio.secyt.gov.ar/First_biological_classification_Martian_organism.pdf</ref> Esta taxonomia proposta, no és reconeguda pels experts en la matèria.
+
La [[Mariner 4]] en l'any [[1965]] seria la primera en transmetre des de les seues rodalies. Junt a les [[Mariner 6]] i 7 que aplegaren a Mart en l'any [[1969]] a soles conseguiren observar un Mart ple de cràters i paregut a la [[Lluna]]. Fon el [[Mariner 9]] la primera sonda que conseguí situar-se en òrbita marciana. Realisà observacions en mig d'una espectacular tormenta de pols i fon la primera en aguaitar un Mart en canals que pareixien rets hídriques, vapor d'aigua en l'atmòsfera, i que sugeria un passat de Mart diferent. La primera nau en aterrisar i transmetre des de Mart és la soviètica [[Mars 3|Marsnik 3]], que tocà la superfície a 45ºS i 158ºO a les 13:50:35 GMT del 2 de decembre de l'any [[1971]], si be poc despuix se estropejaria. Posteriorment ho farien les [[Viking 1]] i [[Viking 2]] en [[1976]]. La NASA va concloure com negatius el resultat dels seus experiments biològics. A pesar, en [[2007]] un mege de l'''Hospital Neuropsiquiàtric Borda'' en [[Buenos Aires]], [[Argentina]] va concloure que els experiments de les Viking I i Viking 2 foren consistents en la presencia de vida microbiana en la superfície del planeta, i va propondre una taxonomia que acomodaria l'existència d'este supost organisme marcià.<ref>Crocco, M. (2007), Els taxones majors de la vida orgànica i la nomenclatura de la vida en '''Mart''': primera classificació biològica d'un organisme marcià (ubicació dels agents actius de la Missió Vikingo de 1976 en la taxonomia i sistemàtica biològica). Electro-neurobiologia 15 (2), 1-34; http://electroneubio.secyt.gov.ar/First_biological_classification_Martian_organism.pdf</ref> Esta taxonomia proposta, no és reconeguda pels experts en la matèria.
   −
El [[4 de juliol]] de [[1997]] la [[Mars Pathfinder]] aterrisà en ple èxit en Mart i provà que era possible que un chicotet robot se passeja-se pel planeta. En [[2004]] una missió científicament més ambiciosa dugué a dos robots [[Spirit]] i [[Opportunity]] que aterrisaren en dos zones de '''Mart''' diametralment opostes per a analisar les roques en busca d'aigua, trobant indicis d'un antic mar o llac salat.
+
El [[4 de juliol]] de l'any [[1997]] la [[Mars Pathfinder]] aterrisà en ple èxit en Mart i provà que era possible que un chicotet robot se passeja-se pel planeta. En l'any [[2004]] una missió científicament més ambiciosa dugué a dos robots [[Spirit]] i [[Opportunity]] que aterrisaren en dos zones de '''Mart''' diametralment opostes per a analisar les roques en busca d'aigua, trobant indicis d'un antic mar o llac salat.
   −
L'Agencia Espacial Europea ([[Agencia Espacial Europea|ESA]]) llançà la sonda [[Mars Express]] en juny de 2003 que actualment orbita en Mart. A este últim satèlit artificial de Mart se li suma la nau de la [[NASA]] [[Mars Odyssey]], en òrbita al voltant de '''Mart''' des de  octubre de [[2001]]. La [[NASA]] llançà el 12 d'agost de 2005 la sonda [[Mars Reconnaissance Orbiter]], que aplegà a l'òrbita de '''Mart''' el 10 de març de [[2006]] i te com objectius principals la busca d'aigua passada o present i l'estudi del clima.
+
L'Agencia Espacial Europea ([[Agencia Espacial Europea|ESA]]) llançà la sonda [[Mars Express]] en juny de 2003 que actualment orbita en Mart. A este últim satèlit artificial de Mart se li suma la nau de la [[NASA]] [[Mars Odyssey]], en òrbita al voltant de '''Mart''' des de  octubre de [[2001]]. La [[NASA]] llançà el [[12 d'agost]] de l'any [[2005]] la sonda [[Mars Reconnaissance Orbiter]], que aplegà a l'òrbita de '''Mart''' el [[10 de març]] de [[2006]] i te com objectius principals la busca d'aigua passada o present i l'estudi del clima.
   −
En [[25 de mayo]] de [[2008]], la sonda [[Phoenix (sonda)|Phoenix]] aterrisà prop del pol nort de '''Mart'''; el seu objectiu primari fon desplegar el seu braç robòtic i fer prospeccions a diferents profunditats per a examinar el subsol, determinar si hagué o pot haver [[vida en Mart]], caracterisar el [[clima de Mart]], estudi de la geologia de Mart, i efectuar estudis de l'història geològica de l'[[aigua]], factor clau per a dessifrar el passat dels canvis climàtics del planeta.
+
En [[25 de mayo]] de l'any [[2008]], la sonda [[Phoenix (sonda)|Phoenix]] aterrisà prop del pol nort de '''Mart'''; el seu objectiu primari fon desplegar el seu braç robòtic i fer prospeccions a diferents profunditats per a examinar el subsol, determinar si hagué o pot haver [[vida en Mart]], caracterisar el [[clima de Mart]], estudi de la geologia de Mart, i efectuar estudis de l'història geològica de l'[[aigua]], factor clau per a dessifrar el passat dels canvis climàtics del planeta.
    
== Meteorits ==
 
== Meteorits ==
111 296

edicions

Menú de navegació