Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
18 bytes afegits ,  09:18 30 ago 2018
m
Llínea 62: Llínea 62:  
La zona fon posada devall la chàrter de la Companyia Britànica d'Àfrica Oriental en [[1888]], i fon governada com a protectorat pel [[Regne Unit]] des de [[1894]] fins que li fon concedida l'independència en [[1962]].
 
La zona fon posada devall la chàrter de la Companyia Britànica d'Àfrica Oriental en [[1888]], i fon governada com a protectorat pel [[Regne Unit]] des de [[1894]] fins que li fon concedida l'independència en [[1962]].
   −
En [[1966]], el primer ministre, [[Milton Obote]], havia derrocat la constitució i es declarà a si mateix president, introduint en una era de colps i contracolps que durarien fins a mitan anys [[1980s|'80]]. [[1971]] va vore a [[Idi Amin]] prendre el poder, governant el país en els militars durant una década. El seu govern es va cobrar les vides de 300.000 ugandesos, i va fer desaparéixer la minoria empresarial Indo-oriental d'Uganda, delmant l'economia. El seu regnat acabà en [[1979]] gràcies a una invasió per part de [[Tanzània]], ajudada per exiliats ugandesos. La situació no va millorar molt en la tornada de [[Milton Obote]], qui fon depost una vegada més en [[1985]].
+
En l'any [[1966]], el primer ministre, [[Milton Obote]], havia derrocat la constitució i es declarà a si mateix president, introduint en una era de colps i contracolps que durarien fins a mitan anys [[1980s|'80]]. [[1971]] va vore a [[Idi Amin]] prendre el poder, governant el país en els militars durant una década. El seu govern es va cobrar les vides de 300.000 ugandesos, i va fer desaparéixer la minoria empresarial Indo-oriental d'Uganda, delmant l'economia. El seu regnat acabà en [[1979]] gràcies a una invasió per part de [[Tanzània]], ajudada per exiliats ugandesos. La situació no va millorar molt en la tornada de [[Milton Obote]], qui fon depost una vegada més en [[1985]].
L'actual president, [[Yoweri Museveni]], reelegit en [[2006]], ha estat en el poder des de [[1986]] i és generalment vist com a part d'una nova generació de líders africans. L'estabilitat relativa ha sigut portada al país a excepció del nort, el qual encara continua lluitant en una insurgència rebel. Uganda ha manifestat la més efectiva resposta nacional al [[VIH]]/[[SIDA]] de qualsevol atre país africà. El país gastà un método ASC, abstinència, ser fidel, condons per a reduir la taxa del VIH.
+
L'actual president, [[Yoweri Museveni]], reelegit en [[2006]], ha estat en el poder des de l'any [[1986]] i és generalment vist com a part d'una nova generació de líders africans. L'estabilitat relativa ha sigut portada al país a excepció del nort, el qual encara continua lluitant en una insurgència rebel. Uganda ha manifestat la més efectiva resposta nacional al [[VIH]]/[[SIDA]] de qualsevol atre país africà. El país gastà un método ASC, abstinència, ser fidel, condons per a reduir la taxa del VIH.
   −
En [[1987]] esclatà un conflicte entre el govern i l'[[Eixèrcit de Resistència del Senyor]], que ha cobrat la vida a més de 12.000 persones. Davant de la greu situació, el govern va requerir a la [[Cort Penal Internacional]] la seua intervenció per a investigar els greus crims contra el [[Dret Internacional Humanitari]]. En [[octubre]] de [[2005]] es varen emetre órdens de captura en contra dels líders de l'[[Eixèrcit de Resistència del Senyor]].
+
En l'any [[1987]] esclatà un conflicte entre el govern i l'[[Eixèrcit de Resistència del Senyor]], que ha cobrat la vida a més de 12.000 persones. Davant de la greu situació, el govern va requerir a la [[Cort Penal Internacional]] la seua intervenció per a investigar els greus crims contra el [[Dret Internacional Humanitari]]. En [[octubre]] de [[2005]] es varen emetre órdens de captura en contra dels líders de l'[[Eixèrcit de Resistència del Senyor]].
    
== Govern i política ==
 
== Govern i política ==
109 260

edicions

Menú de navegació