Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
5 bytes afegits ,  11:17 1 set 2018
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
'''País Valencià''' és un terme, essencialment geogràfic, que actualment usa el [[catalanisme]], que se li conferix a [[Comunitat Valenciana|Valéncia]] junt en el de [[Regne de Valéncia]] i [[Comunitat Valenciana]].
 
'''País Valencià''' és un terme, essencialment geogràfic, que actualment usa el [[catalanisme]], que se li conferix a [[Comunitat Valenciana|Valéncia]] junt en el de [[Regne de Valéncia]] i [[Comunitat Valenciana]].
   −
Encara que este terme s'escomençà a usar en els [[anys 1930|anys 30]], durant la [[II República Espanyola]] (en una connotació diferent a l'actual) i estava inclòs en la redacció dels primers Estatuts d'Autonomia i mes tart durant la [[Transició espanyola|transició democràtica]] i la pre-autonomia, actualment és amprat únicament pel moviment [[catalaniste]], per analogia en "País" (singular) [[Països Catalans]] (plural). En la redacció de l'[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982]] en substitució de País Valencià s'oferí el despersonalisador nom de ''Comunitat Valenciana'', en contra abdós noms dels tradicionals i històrics '''Regne de Valéncia''' o '''Valéncia'''.  
+
Encara que este terme s'escomençà a usar en els [[anys 1930|anys 30]], durant la [[II República Espanyola]] (en una connotació diferent a l'actual) i estava inclòs en la redacció dels primers Estatuts d'Autonomia i mes tart durant la [[Transició espanyola|transició democràtica]] i la preautonomia, actualment és amprat únicament pel moviment [[catalaniste]], per analogia en "País" (singular) [[Països Catalans]] (plural). En la redacció de l'[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982]] en substitució de País Valencià s'oferí el despersonalisador nom de ''Comunitat Valenciana'', en contra abdós noms dels tradicionals i històrics '''Regne de Valéncia''' o '''Valéncia'''.  
   −
Els sectors [[valencianistes]] aduïxen ademés que este terme resulta despersonalisador, puix desposseïx a Valéncia del seu nom històric i real de '''Regne de Valéncia''', quan per eixemple en [[Catalunya]] si s'usa molt habitualment el nom històric de [[Principat de Catalunya]] o ''El Principat'' a soles o inclús els asturians gasten el nom oficial de [[Principat d'Astúries]], etc.
+
Els sectors [[valencianistes]] aduïxen ademés que este terme resulta despersonalisador, puix desposseïx a Valéncia del seu nom històric i real de '''Regne de Valéncia''', quan per eixemple en [[Catalunya]] sí que s'usa molt habitualment el nom històric de [[Principat de Catalunya]] o ''El Principat'' a soles, o inclús els asturians gasten el nom oficial de [[Principat d'Astúries]], etc.
    
== País Valencià en l'història ==
 
== País Valencià en l'història ==
A pesar de que [[Regne de Valéncia]] és la denominació més tradicional, trobada per primera vegada en l'any [[1238]], la denominació de "País Valencià" fon usada pel frare Agustín Bella en la seua obra "''Vida de fra Agustín Antonio Pascual''"<ref>Agustín Bella, '''Vida del venerable i apostòlic serf de Deu el P.M.Fr. Agustin Antonio Pascual ...''', [[Valéncia]] [[1699]], pàg. 41, imprenta de Vicente Cabrera. [[Biblioteca Nacional d'Espanya]]: [http://www.bne.es/cgi-bin/wsirtex?FOR=WBNBIBT4&VIS=W02BIMA&FMT=WBNARIA1&ITE=0004900003156 3/64918]. Reproducció: DGmicro/21722.</ref> afirmava en l'any [[1699]], encara estant vigent les institucions forals del Regne de Valéncia, que:
+
A pesar de que [[Regne de Valéncia]] és la denominació més tradicional, trobada per primera vegada en l'any [[1238]], la denominació de "País Valencià" fon usada pel flare Agustín Bella en la seua obra "''Vida de fra Agustín Antonio Pascual''"<ref>Agustín Bella, '''Vida del venerable i apostòlic serf de Deu el P.M.Fr. Agustin Antonio Pascual ...''', [[Valéncia]] [[1699]], pàg. 41, imprenta de Vicente Cabrera. [[Biblioteca Nacional d'Espanya]]: [http://www.bne.es/cgi-bin/wsirtex?FOR=WBNBIBT4&VIS=W02BIMA&FMT=WBNARIA1&ITE=0004900003156 3/64918]. Reproducció: DGmicro/21722.</ref> afirmava en l'any [[1699]], encara estant vigent les institucions forals del Regne de Valéncia, que:
    
"''... no le tenía el Señor destinado para apóstol de las Indias, sino de nuestro País Valenciano...''"
 
"''... no le tenía el Señor destinado para apóstol de las Indias, sino de nuestro País Valenciano...''"
1492

edicions

Menú de navegació