Canvis

12 bytes eliminats ,  12:29 26 set 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
{{En desenroll}}
+
Es diu '''espectre polític''' a l'ordenament visual de grups o organisacions polítiques d'acort en certs eixos conceptuals. Este tipo d'ordenament està condicionat per les situacions històriques, socials i el [[partit polític|sistema de partits]] d'una [[societat]].
   −
Es diu '''espectre polític''' a l'ordenament visual de grups o organisacions polítiques d'acort en certs eixos conceptuals. Este tipo d'ordenament està condicionat per les situacions històriques, socials i el [[partit polític|sistema de partits]] d'una [[societat]]. Existixen varis tipos d'espectres polítics, segons l'eix conceptual que s'adopte. Un dels més coneguts és l'eix [[Esquerra política|esquerra]]-[[Dreta política|dreta]]. Una atra variant és seguir l'eix dependència-sobirania nacional, sobretot en térmens econòmics, segons els majors o menors graus d'autonomia proposts per als estats nacionals. Atres variants seguixen eixos com a conservació-canvie, el grau de seguiment de les expectatives populars (relacionat en els conceptes de [[populisme]] i [[governabilitat]]) o l'ubicació sobre determinats principis [[religió|religiosos]]. Originalment la ciència política europea va considerar un espectre polític unidimensional, a partir de l'eix exclusiu esquerra-dreta. Modernament molts països, regions i organisacions han mostrat espectres polítics més complexos, que prenen en conte varis eixos i dimensions, que no poden ser encasellats en un sol punt de cap dels espectres polítics.
+
Existixen varis tipos d'espectres polítics, segons l'eix conceptual que s'adopte. Un dels més coneguts és l'eix [[Esquerra política|esquerra]]-[[Dreta política|dreta]]. Una atra variant és seguir l'eix dependència-sobirania nacional, sobretot en térmens econòmics, segons els majors o menors graus d'autonomia proposts per als estats nacionals. Atres variants seguixen eixos com a conservació-canvie, el grau de seguiment de les expectatives populars (relacionat en els conceptes de [[populisme]] i [[governabilitat]]) o l'ubicació sobre determinats principis [[religió|religiosos]].  
 +
 
 +
Originalment la ciència política europea va considerar un espectre polític unidimensional, a partir de l'eix exclusiu esquerra-dreta. Modernament molts països, regions i organisacions han mostrat espectres polítics més complexos, que prenen en conte varis eixos i dimensions, que no poden ser encasellats en un sol punt de cap dels espectres polítics.
    
== Diferents espectres polítics ==
 
== Diferents espectres polítics ==
El punt de partida per a determinar l'espectre polític és assumir que les opinions dels ciutadans sobre diferents assunts mostren una [[correlació]] notable, o que hi ha un assunt essencial que *subsume o domina els demés. Per a que existixca un espectre polític deu existir una gama de valors i creències. Els sistemes polítics en les que la major part de la [[població]] queda clarament dins d'un grup o un atre, sense ningú entre mig, com en la major part dels conflictes de tipo [[nacionalisme|nacionaliste]], no es poden descriure be per mig d'un espectre polític. Originalment l'espectre polític es va considerar com a unidimensional (esquerra-dreta), i de fet en molts països el principal eix de variació s'alinea en les diferències típiques entre [[esquerra política]] i [[dreta política]]. No obstant, en molts països i regions l'espectre polític pot ser bidimensional o tridimensional, ya que poden existir atres qüestions altament independents de l'alliniament dret-esquerra que configuren les preferències polítiques:
+
El punt de partida per a determinar l'espectre polític és assumir que les opinions dels ciutadans sobre diferents assunts mostren una [[correlació]] notable, o que hi ha un assunt essencial que subsumix o domina als demés. Per a que existixca un espectre polític deu existir una gama de valors i creències. Els sistemes polítics en les que la major part de la [[població]] queda clarament dins d'un grup o un atre, sense ningú entre mig, com en la major part dels conflictes de tipo [[nacionalisme|nacionaliste]], no es poden descriure be per mig d'un espectre polític.  
 +
 
 +
Originalment l'espectre polític es va considerar com a unidimensional (esquerra-dreta), i de fet en molts països el principal eix de variació s'alinea en les diferències típiques entre [[esquerra política]] i [[dreta política]]. No obstant, en molts països i regions l'espectre polític pot ser bidimensional o tridimensional, ya que poden existir atres qüestions altament independents de l'alliniament dret-esquerra que configuren les preferències polítiques:
    
* En un país [[Islam|islàmic]] modern, per eixemple, l'espectre polític es pot establir a lo llarc de la llínea de pensament respecte al paper del clero en el govern. Aquells que creuen que els religiosos deuen tindre la capacitat d'aplicar la [[*Sharia|llei islàmica]] en un costat i aquells que defenen una societat llaica en el contrari, en moderats de varis nivells entre abdós.
 
* En un país [[Islam|islàmic]] modern, per eixemple, l'espectre polític es pot establir a lo llarc de la llínea de pensament respecte al paper del clero en el govern. Aquells que creuen que els religiosos deuen tindre la capacitat d'aplicar la [[*Sharia|llei islàmica]] en un costat i aquells que defenen una societat llaica en el contrari, en moderats de varis nivells entre abdós.
109 260

edicions