Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
19 bytes afegits ,  19:20 25 nov 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
{{decembre}}
 
{{decembre}}
 +
 
'''Decembre''' és el dotzé i últim [[més]] de l'[[any]] en el [[calendari gregorià]] i té 31 [[dia|dies]].
 
'''Decembre''' és el dotzé i últim [[més]] de l'[[any]] en el [[calendari gregorià]] i té 31 [[dia|dies]].
   Llínea 7: Llínea 8:     
== Etimologia i variants ==
 
== Etimologia i variants ==
El nom "decembre" ve del llatí "december", que a l'hora ve de la paraula "decem", que és el número dèu, això és perque antigament l'any escomençava en el més de [[març]], aixina que decembre era el més número dèu. Durant l'edat mija, la forma etimològica i única viva en el valencià actual, "decembre", convixqué en la forma "deembre",<ref>https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=deembre</ref> que hui en dia és un arcaisme. Actualment s'ha introduit en el valencià escrit la forma no etimològica "desembre", una variant inventada pel catalanisme modern sense tradició escrita ni oral,<ref>https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=desembre</ref> ni en valencià ni en català (a on també es deya "decembre") encara que la forma genuïna, recomanada i preferida siga "decembre".
+
El nom "decembre" ve del [[llatí]] "december", que a l'hora ve de la paraula "decem", que és el número dèu, això és perque antigament l'any escomençava en el més de [[març]], aixina que decembre era el més número dèu.  
 +
 
 +
Durant l'edat mija, la forma etimològica i única viva en el valencià actual, "decembre", convixqué en la forma "deembre",<ref>https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=deembre</ref> que hui en dia és un arcaisme. Actualment s'ha introduit en el [[valencià]] escrit la forma no etimològica "desembre", una variant inventada pel [[catalanisme]] modern sense tradició escrita ni oral,<ref>https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=desembre</ref> ni en valencià ni en [[català]] (a on també es deya "decembre") encara que la forma genuïna, recomanada i preferida siga "decembre".
    
== Referències ==
 
== Referències ==
107 008

edicions

Menú de navegació