Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
83 bytes afegits ,  21:03 15 dec 2019
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[File:Aurice kiwi 1.JPG|thumb|25o0x|Kiwi (arbre)]]
+
[[File:Aurice kiwi 1.JPG|thumb|25o0x|Kiwi (arbust)]]
   −
El kiwi (veu maorí) és un arbust trepador en fulles alternes i redonenques, flors grogues o blanques, en cinc pétals, originari de [[China]]. També rep el mateix nom el seu fruit comestible d'esta planta, carnós, en la molla verda i ple de pepites negres, la pell és aspra i un poc vellosa.
+
El kiwi (veu maorí) és un arbust trepador en fulles alternes i redonenques, flors [[Groc|grogues]] o [[Blanc|blanques]], en cinc pétals, originari de [[China]]. També rep el mateix nom el seu fruit comestible d'esta planta, carnós, en la molla [[Vert|verda]] i ple de pepites [[Negre|negres]], la pell és aspra i un poc vellosa.
    
== Orige ==
 
== Orige ==
Llínea 14: Llínea 14:  
== Propietats ==
 
== Propietats ==
   −
Ademés de ser unes de les frutes en major concentració de vitamina C (casi 100 mg per cada 100 g d'aliment),​ el kiwi és ric en luteïna, un compost fitoquímic que reduïx el risc de càncer, malalties cardíaques, degeneració macular i catarates, abdós causes importants de la ceguera. Ademés, conté molta fibra soluble (diabetis, trastorns cardíacs) i insoluble (càncer del còlon, estrenyiment i diverticulitis).
+
Ademés de ser unes de les frutes en major concentració de [[vitamina C]] (casi 100 mg per cada 100 g d'aliment),​ el kiwi és ric en luteïna, un compost fitoquímic que reduïx el risc de [[càncer]], malalties cardíaques, degeneració macular i catarates, abdós causes importants de la ceguera. Ademés, conté molta fibra soluble ([[diabetis]], trastorns cardíacs) i insoluble (càncer del còlon, estrenyiment i diverticulitis).
   −
És també ric en coure, vital per al creiximent dels chiquets, enfortix els ossos i fa desenrollar el cervell i el sistema inmunitari. Controla la pressió sanguínea, controla l'activitat del cor i manté l'equilibri dels fluïts. Ademés és ric en folato i magnesi en lo que ajuda a la formació òssea.​ El kiwi té un alt contingut de vitamina E, lo que estimula la producció de colàgen (protegix la pell del dany solar, millora la seua apariència i grossària).​ És antiinflamatori i antialèrgic. Normalisador de la pressió arterial, es recomana ingerir junt en aliments rics en potassi.
+
És també ric en [[coure]], vital per al creiximent dels chiquets, enfortix els ossos i fa desenrollar el cervell i el sistema inmunitari. Controla la pressió sanguínea, controla l'activitat del [[cor]] i manté l'equilibri dels fluïts. Ademés és ric en [[folato]] i [[magnesi]] en lo que ajuda a la formació òssea.​ El kiwi té un alt contingut de [[vitamina E]], lo que estimula la producció de [[colàgen]] (protegix la [[pell]] del dany solar, millora la seua apariència i grossària).​ És antiinflamatori i antialèrgic. Normalisador de la pressió arterial, es recomana ingerir junt en aliments rics en [[potassi]].
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
109 448

edicions

Menú de navegació