Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1688 bytes afegits ,  18:13 26 maig 2020
Pàgina nova, en el contingut: «'''Joan Bonlabi''' o Bonlavi, també conegut com '''Joan Malbech''' (Rocafort de Queralt, ¿? - † Barcelona, 1526) fon un filòsof i escritor Es…»
'''Joan Bonlabi''' o Bonlavi, també conegut com '''Joan Malbech''' ([[Rocafort de Queralt]], ¿? - † [[Barcelona]], [[1526]]) fon un filòsof i escritor [[Espanya|espanyol]].

== Biografia ==

Joan Bonlabi se formà en l'escola d'Alfonso de Proaza, en la [[Valéncia|ciutat de Valéncia]], al qual li dedicà l'edició de la ''Nova logica'' de [[Ramon Llull]] ([[1512]]). Estudià retòrica i poètica. Ademés, també estava en possessió d'una extensa formació filosòfica, especialment en quan a llògica nominalista.

En els documents apareix Joan Bonlabi en Barcelona des de l'any [[1521]], ensenyà llògica, provablement en els Estudis Generals, i doctrina luliana.

Donà a l'escola luliana de Barcelona els seus manuscrits lulians.

== Blanquerna ==

És l'autor de la primera edició del [[Blanquerna]] (Valéncia, 1521), obra en [[Llengua balear|mallorquí]] de [[Ramon Llull]], precedida d'un pròlec, única obra original que se li coneix. Joan Bonlabi traduí l'obra del mallorquí a la llengua valenciana.

Joan Bonlabi, diu en el pròlec del Blanquerna:

{{Cita|Hordenat per lo illuminat doctor y martyr mestre Ramon Lull. Traduit y corregit ara novament dels primers originals y estampat en llengua valenciana […] segons me pregua me prengues yo lo carrech, coneixent-me affectat a la sciencia de aquell en que noy sia docte, ni menys llimat en dita lengua, com sia a mi pegria [peregrina] y strangera...}}

== Vore també ==

* [[Ramon Llull]]
* [[Blanquerna]]

== Enllaços externs ==

* [https://valencianews.es/opinion/paco-tarazona-spielberg-i-lhistoria-de-la-pancatalanitat/ Paco Tarazona "Spielberg i l'història de la pancatalanitat" - Valencia News]
23 567

edicions

Menú de navegació