Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1419 bytes afegits ,  11:41 4 jul 2020
Pàgina nova, en el contingut: «L''''hemisferi sur''' (o austral o meridional) és una de les divisions geodèsiques clàssiques en que es dividix el planeta Terra. Correspon a la mitat de…»
L''''hemisferi sur''' (o austral o meridional) és una de les divisions geodèsiques clàssiques en que es dividix el planeta [[Terra]]. Correspon a la mitat del globo terràqueu ubicat al sur de la llínea de l'equador, que ho separa de l'[[hemisferi nort]]. Actualment, al voltant del 10% de la població mundial viu en este hemisferi.

== Geografia física ==

La major part de l'hemisferi correspon a oceans, ya que la major part del [[Oceà Pacífic|Pacífic]] i de l'[[Oceà Índic|Índic]], la totalitat de l'[[oceà Antàrtic]] i la mitat de l'[[Oceà Atlàntic|Atlàntic]] s'ubiquen ací i sumen una superfície de 206 millons de km2 aproximadament.​ Relacionat en este ampli desenroll oceànic en este hemisferi s'ubiquen alguns extrems mundials. Ací es troba la major distància a lo llarc d'una mateixa latitut (viage est-oest) que es desenrolla contínuament en l'oceà: a lo llarc de la latitut 56º es pot donar el regrés al món sense tocar terres emergides, passant pel passage de Drake que separa [[Amèrica]] de la [[península Antàrtica]]. Ací s'ubica també el punt de l'oceà més alluntat de tota terra emergida, conegut com a punt Nemo, en l'oceà Pacífic Sur; l'illa més remota, Bouvet i l'illa habitada més alluntada de qualsevol atre lloc habitat, Tristán de Acunya, abdós en l'Atlàntic sur i l'aeroport més remot, l'Aeroport Mataveri en l'[[illa de Pasqua]], en el Pacífic sur.
23 456

edicions

Menú de navegació