Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2879 bytes afegits ,  08:50 6 jul 2020
Pàgina nova, en el contingut: «'''Jorge Mario Pedro Vargas Llosa''' (Arequipa, Perú, 28 de març de 1936), i marqués de Vargas Llosa,​ conegut popularment com '''Mario Var…»
'''Jorge Mario Pedro Vargas Llosa''' ([[Arequipa]], [[Perú]], [[28 de març]] de [[1936]]), i marqués de Vargas Llosa,​ conegut popularment com '''Mario Vargas Llosa''', és un escritor i polític peruà que conta també en la nacionalitat espanyola des de [[1993]].

Mario Vargas Llosa està considerat un dels més importants novelistes i ensagistes contemporàneus, les seues obres han collit numerosos premis, entre els que destaquen el [[Premis Nobel|Nobel de Lliteratura]] [[2010]], el Cervantes ([[1994]]) —considerat com el més important en llengua espanyola—, el Premi Leopoldo Alas ([[1959]]), el Biblioteca Breu (1962), el Rómulo Gallegod (1967), el [[Premis Príncip d'Astúries|Príncip d'Astúries]] de les Lletres ([[1986]]) i el [[Premis Planeta|Planeta]] ([[1993]]), entre uns atres.

Des de l'any [[2011]] rep el tractament protocolari d'Ilustre senyor en rebre de [[Joan Carles I d'Espanya]] el títul de marqués de Vargas Llosa.

Vargas Llosa alcançà la fama en la década de [[1960]] en noveles com:

* ''La ciudad y los perros'' (1962)
* ''La casa verde'' (1965) i
* ''Conversación en La Catedral'' (1969).

Continuà escrivint prolíficament en varis gèneros lliteraris, incloent la crítica lliterària i el periodisme. Entre els seus llibres es troben obres de teatre, noveles policíaques, històriques i polítiques. Vàries de les seues noveles, com:

* ''Pantaleón y las visitadoras'' (1973) i
* ''La fiesta del Chivo'' (2000), han segut adaptades i portades al cine.

Moltes de les obres de Vargas Llosa estan influïdes per la percepció de l'escritor sobre la societat peruana i per les seues pròpies experiències com a peruà; no obstant, de forma creixent ha tractat temes d'atres parts del món. Des de que va iniciar la seua carrera lliterària en [[1958]] residix en [[Europa]] (entre [[Espanya]], [[Gran Bretanya]], [[Suïssa]] i [[França]]) la major part del temps, de modo que en la seua obra es percep també una certa influència europea.

De la mateixa manera que atres autors hispanoamericans, ha participat en [[política]]. Després de simpatisar en el [[comunisme]] en la seua joventut, a partir de la década de [[1970]] es va adscriure al [[lliberalisme]]. Fon candidat a la presidència del [[Perú]] en les eleccions de [[1990]] per la coalició política de centredreta Front Democràtic (Frente Democrático-Fredemo). Pergué l'elecció en segona volta front a l'independent [[Alberto Fujimori]].

En l'any [[1994]] és nomenat membre de la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE) i eixe mateix any guanya el [[Premis Miguel de Cervantes|Premi Miguel de Cervantes]]; posteriorment és reconegut doctor honoris causa en numeroses universitats. La seua obra ha segut traduïda a més de 30 idiomes.

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Mario_Vargas_Llosa Mario Vargas Llosa en Wikipedia]
23 607

edicions

Menú de navegació