Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
8333 bytes afegits ,  08:33 7 jul 2020
Pàgina nova, en el contingut: «'''Arturo Pérez-Reverte Gutiérrez''' (Cartagena, Múrcia, 25 de novembre de 1951), és un escritor i periodiste espanyol, membre d…»
'''Arturo Pérez-Reverte Gutiérrez''' ([[Cartagena]], [[Múrcia]], [[25 de novembre]] de [[1951]]), és un escritor i periodiste [[Espanya|espanyol]], membre de la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE) des de l'any [[2003]]. Antic corresponsal de [[RTVE]] i reporter destacat en diversos conflictes armats i guerres, és l'autor, entre unes atres obres, de la saga ''Las aventuras del capitán Alatriste'' i la trilogia de ''Falcó''.

== Biografia ==

Llicenciat en Periodisme per l'[[Universitat Complutense de Madrit]],​ durant els tres primers anys d'esta carrera va cursar al mateix temps estudis de [[Ciències Polítiques]]. Eixercí com a reporter de guerra durant 21 anys ([[1973]]-[[1994]]). Els seus primers passos els va donar en el diari ''Pueblo'', on va permanéixer 12 anys. En [[1977]], paralelament ad este treball, va fundar junt al seu companyer Vicente Talón la revista ''Defensa'', que va aparéixer a la venda en abril de [[1978]], i de la que fon redactor cap fins que els seus compromisos com a corresponsal el varen obligar a deixar-la. Despuix de la desaparició de ''Pueblo'' passà a Televisió Espanyola (TVE), on eixerciria com a corresponsal durant atres nou anys fins a [[1994]].

A principis dels anys [[1990]] presentà en [[RNE]] ''La Ley de la calle'', un programa de ràdio, en horari nocturn, en el que es donava cabuda a numerosos personages de diversos àmbits, la majoria de les voltes marginals, i que fon clausurat per [[Jordi Garcia Candau]], director de RTVE. Fon presentador, en [[1993]], del programa ''Código uno'',​ sobre l'actualitat de la crònica negra, en Televisió Espanyola, programa del que va renegar públicament i va abandonar per considerar que contenia «fem».​ Despuix d'haver fet eixes declaracions en novembre del citat any, en [[Pamplona]], i de tornar a eixercir com a reporter de guerra, Pérez-Reverte va presentar la seua dimissió a TVE, en abril de [[1994]], en enterar-se de que se li pretenia «obrir expedient per justificar despeses en zones de guerra en factures falses», acusació basada en unes llínees de la seua novela ''Territorio comanche''. En la seua dura carta al director de TVE, Ramón Colom, Pérez-Reverte li convida a llegir el llibre «en detall» per a comprovar que no hi ha base per a l'expedient, i diu tindre l'impressió de que est, al que considera ''«una majadería»'', està inspirat per gent que «actua en mala fe i pretén prendre's el resquit per unes alusions que no els agraden». La carta de renúncia acabava aixina: «Que vos donen botifarra, Ramón. A tu i a Jordi García Candau».

Tal com va expondre en ''Territorio comanche'', es va despedir sentint oïx per la falta de mijos i per la politisació de la televisió. Com a corresponsal de guerra, havia cobert conflictes armats en [[Chipre]], [[Líban]], [[Eritrea]], el [[Sàhara]], les [[Malvines]], [[El Salvador]], [[Nicaragua]], [[Chad]], [[Líbia]], [[Sudan]], [[Moçambic]], [[Angola]], el [[golf Pèrsic]], [[Croàcia]], [[Bòsnia]], etc. Encara que de totes elles, la Guerra d'[[Eritrea]] de [[1977]] el va marcar especialment (ho cita en vàries ocasions en els seus artículs i en la seua novela ''Territorio comanche''), en la qual estigué desaparegut varis mesos i va conseguir sobreviure a dures penes gràcies als seus amics de la guerrilla; en eixa ocasió, encara que no dona detalls sobre el fet, diu que tindre de defendre la seua vida en les armes.

Despuix de la seua dimissió, va abandonar el seu treball de periodiste i es va dedicar en exclusiva a la lliteratura i, en especial, a la novela històrica. La primera novela que va publicar, en discret èxit, fon ''El húsar'' en [[1986]], ambientada en el [[sigle XIX]], a la que va seguir dos anys despuix ''El maestro de esgrima'', l'acció de la qual transcorre en el [[Madrit]] galdosià. Li seguiren ''El club Dumas'' i ''La tabla de Flandes'', que foren les que el varen fer conegut. Ya sent un escritor d'èxit, va publicar en [[1996]] ''El capitán Alatriste'', novela que donaria començ a la saga que ha convertit a Pérez-Reverte en un supervendes. La qual cosa no és sorprenent, ya que la gestació d'Alatriste estigué relacionada en esta disciplina: l'autor, «quan va vore l'espai que dedicaven el Sigle d'Or els llibres de bachillerat de la seua filla Carlota —en la que firma el primer volum—, va decidir crear un personage que contara un moment crucial de la nostra Història, sense el que no es pot entendre el nostre present».

Ha publicat fins al moment 22 noveles i vàries coleccions d'artículs. Algunes d'elles han segut adaptades en èxit al cine com per eixemple: ''El maestro de esgrima'', ''La tabla de Flandes'' i ''El club Dumas'' que, rodada per [[Roman Polanski]], es va comercialisar en el títul de ''La novena puerta''. En l'any [[2006]] es va estrenar la película ''Alatriste'' d'[[Agustín Díaz Yanes]], basada en la seua série de noveles del capità Alatriste i, a l'any següent, ''La carta esférica'', dirigida per [[Imanol Uribe]].

L'adaptació a format de [[telenovela]], en espanyol i estrenada per ''Telemundo'', de la seua obra ''La Reina del Sur'' fon un èxit en els [[Estats Units]],​ pero en [[Espanya]] no contà en una crítica molt favorable i el propi Pérez-Reverte aplegà a criticar durament en la ret social [[Twitter]] l'emissió i el tractament donat a l'adaptació.

En maig de l'any [[2011]], l'Audiència Provincial de Madrit condenà a Pérez-Reverte i Manuel Palacios, director i coguioniste de la película ''Gitano'', a pagar 80.000 euros de forma solidària al cineaste [[Antonio González-Vigil]], que els va demandar per plagi del guió de la película estrenada en l'any [[2000]]. La sentència va contradir dos sentències penals i una tercera d'un jujat mercantil anteriors, favorables a Pérez-Reverte i Palacios. Finalment, en juliol de [[2013]] és condenat per l'Audiència Provincial de Madrit a pagar 200.000 euros al cineaste per plagi.​ El 16 de juliol de [[2013]], el guioniste i director de cine Antonio González-Vigil demanà la cessació de Pérez-Reverte com a acadèmic de la [[Real Acadèmia Espanyola]].

Des del 6 de juny de [[1993]]​ escriu una columna en el suplement dominical dels diaris del [[grup Vocento]] —''El Semanal'', ara ''XLSemanal''—, nomenada "Patente de corso", que començà nomenant-se "A sangre fría", si be ya havia publicat alguns artículs en esta mateixa revista en [[1991]] de forma esporàdica. A finals de [[1995]] el propi Arturo Pérez-Reverte diu d'esta série de columnes:

{{Cita|En estos dos anys i mig m'he vingut despachant a gust, i -com diu per estes dates el meu compare [[Sancho Gracia]] en el Teatre Espanyol de Madrit- ni vaig reconéixer sagrat, ni en distinguir m'he parat al clerc del seglar. Per això, els meus ajusts de contes semanals poden calificar-se de qualsevol cosa menys de cómodos per a qui els alberga.}}

En [[2016]] va fundar la revista lliterària ''Zenda'', el títul de la qual està inspirat en la novela ''El prisionero de Zenda'', d'[[Anthony Hope]]. El propòsit de la publicació és difondre continguts relacionats en el món de les lletres (entrevistes a escritors, resenyes de llibres, notícies d'actualitat, texts de creació, etc.). En [[2019]], a l'ampar de la revista, va crear el sagell editorial Zenda Aventura, dedicat a la publicació de noveles d'aventures prologades per Pérez-Reverte i en ilustracions d'Augusto Ferrer Dalmau.

En el [[2017]] es va estrenar en el món del [[Podcast]] escrivint guions per a ''Bienvenido a la vida peligrosa'', una ficció sonora disponible en Podium Podcast, la ret de podcast de PRISA Ràdio. Dirigida per Guillermo Arriaga i protagonisada per [[Juan Echanove]], entre uns atres, tracta sobre un professor de filosofia espanyol que es veu envolt en una trama de narcotràfic durant el seu viage a [[Mèxic]].

== Reconeiximents ==

Respecte als seus reconeiximents com a lliterat destaquen el seu ingrés​ en la Real Acadèmia Espanyola (RAE) el [[12 de juny]] de [[2003]], per a ocupar el silló T (vacant des del decés del filòlec Manuel Alvar en [[2001]]) o el seu nomenament com a doctor honoris causa per l'[[Universitat Politècnica de Cartagena]], el primer otorgat per eixe establiment d'educació superior, el 18 de febrer de [[2004]].
23 341

edicions

Menú de navegació