Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
558 bytes afegits ,  17:10 3 jun 2009
Llínea 28: Llínea 28:     
== Orige de la Llengua Catalana ==
 
== Orige de la Llengua Catalana ==
L'orige del català encara està siguent molt estudiat ya que no hi ha una teoria exacta, una de les mes recolzades es la de que prové del Llemosí/Provençal parlat en la Marca Hispànica des de els Pirineus arribant hasda un punt de fusió en el llatí encara desfragmentant-se en la zona d'Al-Andalus.
+
El català com a qualsevol atra llengua romanç, va sorgir del llatí vulgar parlat en la zona nor-oriental de la península ibèrica. No té uns llímits clars respecte a l'aragonés, el valencià i el occità pel simple fet de formar en estes llengües un continuum dialectal que pel sur arriba hasda el valencià alacantí terminant en un "castellà avalencianat" en Múrcia i a les [[Llengües d'oïl]] acabant en les fronteres franceses.
 +
 
 +
Al ser un continuum dialectal, estes llengües tenen dialectes de transició entre elles i el català llimita pel oest en el aragonés per uns dialectes de transició en la franja oriental d'Aragó, pel sur en el valencià per mig del Tortosí parlat en el sur de Tarragona i nort de Castelló i pel nort en el occità per mig del dialecte de transició rosellonés.
 +
 
 +
Veja's [[Evolució del llatí: el llatí vulgar]]
    
== Extensió del Català ==
 
== Extensió del Català ==
2648

edicions

Menú de navegació