Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
21 bytes eliminats ,  15:42 29 maig 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:Cairo Montage.png|thumb|El Cairo]]
+
[[Image:Cairo Montage.png|thumb|El Caire]]
'''El Cairo''' (en [[idioma àrap|àrap]], '''القاهرة Al-Qāhira''' 'la forta', 'la victoriosa') és la capital d'[[Egipte]], la ciutat més poblada d'orient pròxim i d'[[Àfrica]]. La seua àrea metropolitana inclou una població aproximada d'uns 16 millons d'habitants, convertint a El Cair9 en l'undècima urbs més poblada del món.
+
'''El Caire''' (en [[idioma àrap|àrap]], '''القاهرة Al-Qāhira''' 'la forta', 'la victoriosa') és la capital d'[[Egipte]], la ciutat més poblada d'orient pròxim i d'[[Àfrica]]. La seua àrea metropolitana inclou una població aproximada d'uns 16 millons d'habitants, convertint a El Caire en l'undècima urbs més poblada del món.
    
== Història ==
 
== Història ==
 
La ciutat fon fundada pels [[Imperi Romà|romans]], a on es trobava una antiga fortalea [[Imperi Persa|persa]].  
 
La ciutat fon fundada pels [[Imperi Romà|romans]], a on es trobava una antiga fortalea [[Imperi Persa|persa]].  
   −
Els [[Civilisació musulmana|musulmans]] mamprengueren a construir edificis que hui són la base de la ciutat. La ciutat creixia gràcies al comerç i a ser un centre administratiu. Durant tot el [[sigle XIX]] es produí una gran industrialisació de la ciutat conectant-la en atres ports com [[Aleixandria]]. En l'any [[1922]] [[Egipte]] es feu independent d'[[Anglaterra]] i El Cairo es convertí en la capital.
+
Els [[Civilisació musulmana|musulmans]] mamprengueren a construir edificis que hui són la base de la ciutat. La ciutat creixia gràcies al comerç i a ser un centre administratiu. Durant tot el [[sigle XIX]] se produí una gran industrialisació de la ciutat conectant-la en atres ports com [[Aleixandria]]. En l'any [[1922]] [[Egipte]] se feu independent d'[[Anglaterra]] i El Caire se convertí en la capital.
    
== Geografia ==
 
== Geografia ==
El Cairo està ubicada en les riberes i illes del [[riu Nil]], al sur del delta. Cap al suroest es troba la ciutat de [[Guiza]] i l'antiga necròpolis de [[Menfis]], en el replanell de Guiza i les seues monumentals piràmides, com [[la Gran Piràmide]].
+
El Caire està ubicada en les riberes i illes del [[riu Nil]], al sur del delta. Cap al suroest es troba la ciutat de [[Guiza]] i l'antiga necròpolis de [[Menfis]], en el replanell de Guiza i les seues monumentals piràmides, com [[la Gran Piràmide]].
    
== Economia ==
 
== Economia ==
És en tots els sentits el centre econòmic d'Egipte des de la seua fundació en l'any [[969]], encara que en eixa época era Fustat, ara absorbida per El Cairo.​ Un quint de la població total d'Egipte residix en la seua àrea metropolitana, per lo que la majoria del comerç nacional es genera o passa per allí. Açò ha provocat un ràpit creiximent: un de cada dèu edificis té menys de quinze anys.
+
És en tots els sentits el centre econòmic d'Egipte des de la seua fundació en l'any [[969]], encara que en eixa época era Fustat, ara absorbida per El Cairo.​ Un quint de la població total d'Egipte residix en la seua àrea metropolitana, per lo que la majoria del comerç nacional se genera o passa per allí. Açò ha provocat un ràpit creiximent: u de cada dèu edificis te manco de quinze anys.
   −
Este gran creiximent va sobrecarregar fins fa poc els seus servicis públics. Les carreteres, l'electricitat, el teléfon i l'aigüeral se li varen quedar de seguida chicotets. Diversos analistes que varen estudiar els canvis varen denominar este procés com una "hiperurbanizació".
+
Este gran creiximent va sobrecarregar fins fa poc els seus servicis públics. Les carreteres, l'electricitat, el teléfon i l'aigüeral se li varen quedar chicotets. Diversos analistes que estudiaren els canvis denominaren este procés com una "hiperurbanizació".
       
[[Categoria:Capitals d'Àfrica]]
 
[[Categoria:Capitals d'Àfrica]]
3829

edicions

Menú de navegació