Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina nova, en el contingut: «El '''Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana''' és la norma autonòmica bàsica de la Comunitat Valenciana (Espanya). El ...».
El '''Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana''' és la norma [[Comunitat autònoma|autonòmica]] bàsica de la [[Comunitat Valenciana]] ([[Espanya]]). El [[Estatut d'Autonomia]] regula els òrguens d'autogovern d'esta regió, nomenats de forma genèrica com [[Generalitat Valenciana]].

La Comunitat Valenciana va estar regida per l'Estatut d'Autonomia de [[1982]] fins a l'any 2006, que es va posar fi a la reforma de l'Estatut; des del [[11 d'abril]] del [[2006]], la norma bàsica autonòmica és l'Estatut del 2006.

== Antecedents ==
En anterioritat, en la década de [[1930]], durant la [[Segona República espanyola]], es van realisar i van propondre diversos proyectes d'estatut autonòmic a càrrec de distintes formacions polítiques i socials ([[Partit Radical Blasquiste]], juliol de 1931; [[CNT]], decembre de 1936; [[Esquerra Valenciana (històrica)|Esquerra Valenciana]], febrer de 1937 i [[Unió Republicana Nacional]], març de 1937) cap dels quals no obstant conseguiria eixir avant, abortant-se tot esforç autonomista després de la caiguda en [[1939]] de la regió davant l'[[Guerra Civil espanyola|eixercit sublevat]] contra la República, fins a la [[Transició espanyola|restauració democràtica]] de finals de la década de [[1970]].

L'Estatut d'Autonomia de 1982 fon la primera vegada, des de l'abolició dels [[Furs de Valéncia]] en els [[decrets de Nova Planta]] (1707), que la Comunitat Valenciana tenia una certa capacitat d'autogovern.

== L'Estatut de 1982 ==
L'estatut fon per primera vegada aprovat per la LLEI ORGÀNICA 5/1982, D'1 DE JULIOL, D'ESTATUT D'AUTONOMIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA [DOGV núm. 74, de 15 de juliol].<ref>[http://www.cidaj.gva.es/c-normas/5-1982.htm Estatut en el DOCV]</ref>

== L'Estatut de 2006 ==

Al maig del 2005, es va debatre en Les Corts Valencianes un nou estatut.

La [[Comunitat Valenciana]] fon la primera a presentar una reforma del seu estatut d'autonomia davant del [[Congrés dels Diputats]]. Esta reforma fon aprovada en les [[Corts Valencianes]] per 83 vots a favor ([[PPCV]] i [[PSPV-PSOE]]) i 6 vots en contra (Entesa) el [[1 de juliol]] de [[2005]]. La reforma fon pactada prèviament per PPCV i PSPV-PSOE.

No obstant, durant la tramitació de l'estatut en les Corts Espanyoles el [[PSPV-PSOE]] va manifestar inicialment la seua disposició a modificar l'Estatut que havia pactat en les Corts valencianes. Estes modificacions eren relatives a l'[[Llengua Valenciana|idioma valencià]] i a la barrera electoral del 3% per a poder accedir al Parlament Valencià, modificacions que eren preteses pels partits nacionalistes, tant valencians com catalans, ya que la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3% permetria entrar en el parlament valencià al Bloc Nacionaliste Valencià.

En el text final de l'Estatut aprovat pel Parlament Espanyol s'ha mantingut la denominació Idioma Valencià i llengua valenciana, que no accepten els defensors de la unitat del català i el valencià, i s'ha tret la qüestió de la barrera electoral, deixant esta en el 5% pero podrà ser modificada per una Llei Valenciana, que necessitarà una majoria qualificada de dos terços per a ser aprovada.
L'estatut no reconeix com a Llengua Pròpia al Castellà, a pesar que numeroses comarques de Castelló, Valéncia i Alacant tenen com a llengua materna l'espanyol.

El proyecte de reforma d'Estatut de la Comunitat Valenciana fon aprovat en el Congrés dels Diputats per 294 vots a favor (PSOE, PP i [[CC]]) i 32 en contra ([[CiU]], [[ERC]], [[PNV]], [[IU-ICV]] i el [[Grup Mixt]])

La reforma de l'Estatut fon posteriorment ratificada pel Parlament Valencià, ya que una peculiaritat de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana és que una vegada tramitat i aprovat en les Corts Espanyoles, ha de tornar a les Corts Valencianes per a ser aprovat finalment, per si s'hagueren introduït modificacions no desijades per les Corts Valencianes. En canvi, no va haver-hi referèndum per a la seua aprovació, com en el cas dels estatuts de les comunitats autònomes que van optar per la ''via ràpida''.

Posteriorment, l'Estatut fon firmat pel rei [[Joan Carles I d'Espanya|Juan Carlos]] el 10 d'abril del 2006 i va entrar en vigor l'11 d'abril en la seua publicació en el [[Bolletí Oficial del Estat]] (el BOE) i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

== Veja també ==
* [[Corts Valencianes]]
* [[Generalitat Valenciana]]
* [[Denominacions de la Comunitat Valenciana]]

== Enllaços externs ==
*[http://es.wikisource.org/wiki/Anteproyecto_de_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_de_la_Regi%C3%B3n_Valenciana_(1931) Proyecte d'Estatut d'Autonomia de la regió Valenciana (1931)?]
*[http://es.wikisource.org/wiki/Bases_para_el_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_del_Pa%C3%ADs_Valenciano_(1936) Bases per a l'Estatut d'Autonomia del País Valencià (1936)]
*[http://es.wikisource.org/wiki/Anteproyecto_de_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_de_la_Regi%C3%B3n_Valenciana_(1937) Proyecte d'Estatut d'Autonomia de la regió Valenciana (1937)?]
*[http://es.wikisource.org/wiki/Proyecto_de_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_para_el_Pa%C3%ADs_Valenciano_(1937) Proyecte d'Estatut d'Autonomia per al País Valencià (1937)]
*[http://es.wikisource.org/wiki/Proyecto_de_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_del_Pa%C3%ADs_Valenciano_(1979) Proyecte d'Estatut d'Autonomia del País Valéncia (1979)]
*[http://www.cidaj.gva.es/c-normas/5-1982.htm Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana 1982}}
*[http://www.cortsvalencianes.es/reforma_estatut/LO1-2006_BOE.pdf Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana 2006]

{{Traduït de|es|Estatuto_de_Autonomía_de_la_Comunidad_Valenciana}}

[[Categoria:Estatuts d'autonomia|Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Política de la Comunitat Valenciana]]
1821

edicions

Menú de navegació