Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
5751 bytes afegits ,  08:04 17 jun 2009
Pàgina nova, en el contingut: «'''Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro''' (Cartagena, 3 d'abril de 1956) és un polític espanyol. Fon alcal...».
'''Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro''' ([[Cartagena (Espanya)|Cartagena]], [[3 d'abril]] de [[1956]]) és un polític [[Espanya|espanyol]]. Fon alcalde de [[Benidorm]], president de la [[Generalitat Valenciana]], ministre de Treball i portaveu del [[Partit Popular]] en l'oposició en el [[Congrés dels Diputats (Espanya)|Congrés]].

== Biografia ==
És llicenciat en Dret per la [[Universitat d'Alacant]] en 1984. És casat, té dos filles i un fill.

Va ingressar en el [[Partit Popular]] des de la [[Unió de Centre Democràtic (Espanya)|UCD]]. En [[1993]] va arribar a l'alcaldia de [[Benidorm]] després de plantejar una moció de censura contra l'equip de govern del [[PSPV-PSOE]] gràcies al soport d'una regidora [[trànsfuga]] del dit partit, [[Maruja Sánchez]]. Zaplana fon alcalde de Benidorm fins a 1995.

== Carrera política a la Comunitat Valenciana ==
En [[1995]] fon candidat del [[Partit Popular|PP]] després d'arrebatar la presidència del partit a l'actual senador [[Pedro Agramunt]]. Va guanyar les eleccions autonòmiques per majoria simple, i gràcies al denominat "[[pacte del pollastre]]" en [[Unió Valenciana]], pel que la formació regionaliste portaria al seu cap de lliste, [[Vicente González Lizondo]], a la presidència de les Corts autonòmiques, va conseguir la presidència de la [[Generalitat Valenciana]]. En [[1999]] va conseguir la majoria absoluta i va renovar com a president.

Durant el seu mandat va tractar de promocionar la image exterior de la [[Comunitat Valenciana]] per mig de campanyes de publicitat com la que li va vincular el cantant [[Julio Iglesias]], reclutat com a embaixador dels productes valencians en el món. Va accedir a la vicepresidència del Comité de les regions de la UE. Va posar en marcha el parc temàtic [[Terra Mítica]]. El que va començar prometent-se com un pla que no costaria diners als valencians, en 2003 acumulava pèrdues pròximes als 200 millons d'euros, i en 2004 es produïx la suspensió de pagaments. El seu cost rondava els 360 millons d'euros i ya en 1999 el tribunal de contes valencià advertia no se sabia el destí de 156 millons euros.

Per la seua banda, el mateix Zaplana ha qualificat la seua gestió com la més positiva de la història de la Comunitat Valenciana (giner de 2009).<ref>[http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012000_19_545106__Zaplana-Protagonice-balance-positivo-historia-Comunitat Zaplana avalua la seua gestió al cap de la Generalitat | levante-emv.Com]</ref>

Signà el nomenat [[Pacte de Reus]] del qual eixiria després la creació de l'[[AVLL]], orgue dissenyat per a fusionar les llengües valenciana i catalana. Este pacte supon una traïció a lo que va defendre el PP en les campanyes electorals i als votants valencianistes del mateix partit, puix encara hui, el PP defén davant les càmares la singularitat i diferencia entre les dos llengües, pese a les sentencies generades per els dictàmens de l'AVLL i les èxits conseguits per el nacionalisme català en els jujats derivats de les actuacions i pactes del PP.

== Carrera en la política nacional ==
En motiu de la seua gestió a la Comunitat Valenciana Zaplana fon cridat a Madrit pel president del Govern, [[José María Aznar]]. Fon president de la Generalitat Valenciana fins al [[24 de juliol]] de [[2002]], quan va deixar la direcció del govern valencià per a eixercir el càrrec de ministre de Treball i Asunts Socials, deixant la presidència a [[José Luis Olivas]]. Poc després fon nomenat també Portaveu del Govern. Després de les eleccions del [[14 de març]] de [[2004]], quan el [[PP]] va passar a l'oposició en el Parlament espanyol, Zaplana es va convertir en el portaveu del principal partit de l'oposició en el Congrés. Després de les eleccions del [[9 de març]] de [[2008]] va anunciar que deixava el seu càrrec per a "fomentar la renovació", pero sense abandonar el seu banc.<ref>[http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/19/espana/1203455295.Html Eduardo Zaplana abandona el seu càrrec com a portaveu del PP: 'Vull ser diputat ras' | El món]</ref> No obstant, poc després, el 29 d'abril, va renunciar al seu lloc de diputat i la seua retirada "temporal" de la política per a treballar com delegat per a Europa del [[Grup Telefónica]]<ref>[http://www.diariodenavarra.Es/20080430/nacional/eduardo-zaplana-renuncia-al-congreso-ser-delegado-telefonica-europa.Html?not=2008043002285995&dia=20080430&seccion=nacional&seccion2=politica Eduardo Zaplana renúncia al Congrés per a ser delegat de Telefónica a Europa | El Diari de Navarra]</ref> on cobrarà quasi un milló d'euros a l'any.{{cita requerida}}

En l'actualitat Eduardo Zaplana és delegat per a [[Europa]] de la multinacional espanyola [[Telefónica]].

== Referències ==
{{Listaref}}

== Enllaços externs ==
*[http://es.wikiquote.org/wiki/Eduardo_Zaplana wikiquote, Eduardo Zaplana]
* [http://www.congreso.es/diputados/wfichadipu.jsp?cod=231&num_leg=8 Biografia oficial (Congrés dels Diputats)]
* [http://www.el-mundo.es/magazine/2004/229/1076684949.Html LES BUTAQUES DEL PODER Eduardo Zaplana]
* [http://www.cadenaser.com/articulo/espana/Zaplana/caso/Naseiro/csrcsrpor/20051124csrcsrnac_6/Tes/ Transcripció de la conversació telefònica mantinguda entre Salvador Palop i Eduardo Zaplana, gravada en el context del cridat "Cas Naseiro"]

{{Traduït de|es|Eduardo Zaplana}}

[[Categoria:Líders nacionals del Partit Popular]]
[[Categoria:Polítics de la regió de Múrcia]]
[[Categoria:ministres d'Espanya]]
[[Categoria:presidents de la Generalitat Valenciana]]
[[Categoria:Diputats de la VIII llegislatura d'Espanya]]
[[Categoria:Diputats de la IX llegislatura d'Espanya]]
[[Categoria:Diputats de les Corts Valencianes]]
1821

edicions

Menú de navegació